Kultura i prosvjeta 07.10.2019. 09:51. Zadnja izmjena: 07.10.2019. 09:53.

Obrazovanje

Nagrađeno pet učiteljica i učitelja iz I. osnovne škole Čakovec

Na svečanoj dodjeli nagrada najuspješnijim odgojno obrazovnim djelatnicima u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2018./2019., održanoj 5. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pohvalilo je i nagradilo ukupno pet učiteljica i učitelja iz I. osnovne škole Čakovec. Time je najveća i najstarija međimurska škola još jednom dokazala da je i najuspješnija o ovoj regiji. Za doprinos u razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske nagrađeni su:

  • prof. matematike Tanja Debelec, učitelj savjetnik
  • prof. kineziologije Matija Horvat
  • dipl. ing. kemije Renata Najman, učitelj mentor
  • prof. geografije Danijela Perenc-Jaušovec, učitelj savjetnik, te
  • dipl. informatičar Ivana Ružić, učitelj savjetnik.

Oni su u školskoj godini 2018/2019. pokazali iznimno zalaganje i profesionalizam sa ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja učenika.  

Tanja Debelec, prof. u zvanju učitelj savjetnik, voditeljica je Županijskog vijeća za učitelje matematike u Međimurskoj županiji. Primjenjuje inovativne metode poučavanja, vrednovanja i odgojno-obrazovnog rada u školi. Objavila je stručne članke u stručnim  časopisima kojim se potiče primjena novih nastavnih metoda rada. Redovito održava predavanja s radionicama na ŽSV-a te državnim skupovima na kojima pokazuje primjere odgojno-obrazovnog rada u školi. Sudjeluje u školskim projektima, te kao predsjednica povjerenstva organizira školska i županijska natjecanja. Njeni učenici redovito sudjeluju u velikom broju na školskim, županijskim i državnim natjecanjima pojedinačno, te na ekipnim natjecanjima gdje ostvaruju jako dobre rezultate. Autorica je metodičkog priručnika za učitelje te dugogodišnji mentor učiteljima pripravnicima. Sudjelovanjem u edukacijskom televizijskom satu radi na unapređenju rada škole, a na unapređenju sustava obrazovanja kroz sudjelovanje na interdisciplinarnom istraživačkom projektu.

Matija Horvat, prof., dobitnik nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj. Kao mentor učenike priprema za mnogobrojna sportska natjecanja. Njaznačajniji uspjesi: državni prvaci iz gimnastike, krosa i virtualnog plesnog showa. Ponosni dobitnik nagrade za Fair play u Republici Hrvatskoj. Održao je niz sportskih radionica na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Primjenjuje inovativne metode poučavanja, vrednovanja i odgojno-obrazovnog rada u školi. Niz godina vodi obuku plivanja sa djecom sa Down sindromom. U I. osnovnoj školi Čakovec koordinator projekata Univerzalna sportska škola, Vježbaonica, Vrtim zdravi film, Igram pišem lajkam. Školsko sportsko društvo Prva je po rezultatima 3. škola u Republici Hrvatskoj.

Renata Najman, dipl.ing., dugi se niz godina isticala u radu s nadarenim učenicima pripremajući ih  za državna natjecanja iz kemije na kojima su postizali zapažene rezultate poput jednog osvajanja prvog  te dva  treća mjesta u pojedinačnim konkurencijama. Bila je autorica udžbenika i radne bilježnice iz kemije za učenike sedmih i osmih razreda te metodičkih priručnika za učitelje, autorica jednog od sto nagrađenih digitalnih sadržaja u prosincu 2018. god., a u spomenutoj školskoj godini, zbog mentorstva učeniku na državnom natjecanju, dijeljenja primjera dobre prakse, autorstva digitalnih obrazovnih sadržaja te uređenja mrežne stranice škole Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovno ju je nagradilo. 

Prof. Danijela Perenc-Jaušovec se navedene školske godine istakla u mentorstvu učenici na državnom natjecanju, održavanju  predavanja na županijskoj razini, objavljivanju stručnih članaka, izrađivanju digitalnih obrazovnih sadržaja te  uređivanju mrežne stranice škole. I prijašnjih je godina  postizala iznimne rezultate. U svom je radu pripremala osamnaest učenika na četrnaest različitih pojedinačnih državnih natjecanja iz geografije! Dvije svoje učenice, u dvije različite kategorije, u dvije različite školske godine svojim je znanjem i nesebičnim radom dovela do pobjedničkog trona! Osim izvrsnog odgojno obrazovnog rada sudjeluje i u drugim oblicima kojima doprinosi  unapređivanju školskog sustava Republike Hrvatske. Dugogodišnji je voditelj Županijskog stručnog vijeća učitelja geografije Međimurske županije, a u nekoliko je navrata sudjelovala u radu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje. 

Ivana Ružić, dipl. informatičar, primjenjuje inovativne metode poučavanja, vrednovanja i odgojno-obrazovnog rada, dijeli primjere dobre prakse. Redovito priprema učenike za različita natjecanja iz područja informatike i građanskog odgoja i obrazovanja na županijskoj, državnoj i globalnoj razini. Na globalnom natjecanju “Safety and mobility for all” održanom u Parizu, kao mentor učenicima osvojila je drugo mjesto u svijetu. Deset godina je voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja informatike u Međimurskoj županiji. Voditeljica mnogobrojnih radionica na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Autorica mnogobrojnih stručnih radova među kojima se posebno ističe rad pod nazivom “Sigurnost i mobilnost za sve” koji je proglašen najboljim stručnim radom na međunarodnoj konferenciji MIPRO među više od 1000 radova iz 33 zemalja. Suautorica je šest udžbenika iz informatike i metodičkog priručnika za učitelje. Autorica je mnogobrojnih digitalnih obrazovnih sadržaja i inovativnih scenarija učenja. Glavna je koordinatorica u dva dvogodišnja međunarodna projekta iz programa Erasmus+ KA2 te školska koordinatorica u još devet međunarodnih projekata iz istog programa. Koordinatorica je mnogobrojnih nagrađenih eTwinning međunarodnih projekata, te projekata koje provode i omogućuju Google, Microsft, Apple i Hrvatski robotički savez. Sedmu godinu je hrvatska EU Code Week ambasadorica pri Europskoj komisiji koja joj je za rad dodijelila i titulu Coding Leading Teacher.