Kultura i prosvjeta 02.09.2018. 10:03. Zadnja izmjena: 02.09.2018. 10:03.

Škola počinje

Najskuplji udžbenici za prvi razred gimnazije

Dio građana ovih se dana suočava s pitanjem koliko košta imati djecu, preciznije: koliko košta školovati ih da bi mogla stati na svoje noge. Roditelje one mlađe, osnovnoškolske dobi, u Međimurju je županija riješila najznačajnijeg troška, za nabavku udžbenika, osnovci ih dobivaju besplatno. Ali obrazovanje treba nastaviti  i pitanje je što je sa srednjoškolskim udžbenicima. Pokušali smo stvoriti sliku o tome kako tko prolazi kad je riječ o izboru srednje škole. Prodavači će narudžbe za srednjoškolske udžbenike početi uzimati s početkom školske godine, tek onda će se moći precizno kazati koliko će koga što koštati, kažu nam u prodavaonici Školske knjige, jednom od najznačajnijih prodavača školskih potrepština.  Što će tko kupiti ovisi i o tome na  kojim naslovima će profesori inzistirati. No, za procjenu koštanja udžbenika u redovnoj prodaji ima i značajnije ograničenje - danas malo tko uzima nove udžbenike. Ljudi doista udžbenike smatraju skupima, a kako se lista tražene literature najvećim dijelom nije mijenjala pet godina, većina koristi tržište rabljenih udžbenika.

U prodavaonici Školske knjige kažu da primaju narudžbe za materijale potrebne novu školsku godinu, to su najvećim dijelom radne bilježnice za osnovnu školu, udžbenike djeci besplatno osigurava Međimurska županija u suradnji s općinama i gradovima. Rijetke su narudžbe za udžbenike za srednje škole, iskustvo pokazuje da one čine samo dvadesetinu narudžbi. Udžbenike naručuju samo oni koji nisu zadovoljni stanjem rabljenih udžbenika koje se može dobiti. Oni koji se odluče za nove obično kompletiraju ono što im treba, u posljednjih nekoliko godina tek se dvadesetak puta dogodilo da su kupci naručili puni komplet.

No, jasno je koga će želja, ili potreba, za znanjem najviše stajati, to su roditelji gimnazijalaca, onih koji su upisali prvi razred. Nedavno je tako u Školskoj knjizi zabilježena značajnija kupnju od 9 udžbenika i 4 radne bilježnice za prvi razred gimnazije, račun je iznosio nešto manje od 1.200 kuna, od toga 900 kuna za udžbenike. No, nije to bio komplet, upozoravaju u Školskoj knjizi, da je kupac htio nabaviti sve knjige za prvi razred gimnazije to bi račun podebljalo za još oko tisuću kuna.

Rabljeni, ili novi?

Sliku toga koliko košta obrazovanje, odnosno potrebni udžbenici, zato daje pogled na tržište rabljenih udžbenika. I u antikvarijatu Logos u Čakovcu također kažu da će tržište knjiga oživjeti tek s početkom školske godine. Rabljeni udžbenici za 40 posto su jeftiniji od novih – u prosjeku, cijene mogu malo varirati. Prakticira se i mogućnost zamjene, onaj tko donese udžbenik koji je koristio dobit će istovrsni za sljedeći razred po cijeni upola nižoj od redovne, dakle za oko 30 posto od cijene novog udžbenika. Nije ni čudo što se za nove onda odlučuju tek rijetki. Odnosi cijena su i na ovom tržištu dakle isti, najviše će platiti onaj tko kupi sve udžbenike za prvi razred gimnazije, oko 1.100 kuna, blizu toga su i udžbenici za ekonomsku školu.

Na drugom su kraju lepeze cijena udžbenici za trogodišnje strukovne škole, osobito za više razrede, kad bude više prakse, a manje sjedenja za klupom – roditelji budućih ličilaca-soboslikara u nabavci knjiga za drugi razred proći će sa tristotinjak kuna, tu komplet čini pet udžbenika i jedna radna bilježnica.