Kultura i prosvjeta 04.05.2019. 08:55. Zadnja izmjena: 04.05.2019. 08:56.

Knjižničari

Natjecanje Čitanjem do zvijezda održano u Srednjoj školi Čakovec

Upravo školski knjižničari Međimurske županije prije deset su godina pokrenuli projekt „Čitanjem do zvijezda“, kojime se na kreativan i zanimljiv način učenicima osnovnih škola Republike Hrvatske približava ljepota čitanja. Kako bi testirali svoja znanja o pročitanim djelima, ali i prezentirali kreativnost kroz plakate, gotovo 130 natjecatelja iz 45 hrvatskih škola okupilo se u Srednjoj školi Čakovec na otvorenju nacionalne razine natjecanja „Čitanjem do zvijezda“.

Tema „Ljeto priča priče“, učenicima je bila vrlo inspirativna. Ove godine odabrana su sljedeća djela i autori: Julijana Matanović: „Vezanje tenisice s jednom nepoznanicom“, Jasminka Tihi-Stepanić: „Ljeto na jezeru Čiču“ i Erich Kästner: „Blizanke“.

Voditelj projekta Dražen Ružić prisjetio se prvih godina održavanja natjecanja te kazao kako su tada krug čitatelja činili samo učenici osnovnih škola Međimurske županije. „S vremenom su se uključili učenici susjednih županija, a kasnije i učenici gotovo svih županija u Republici Hrvatskoj. Želju za sudjelovanjem izrazili su i srednjoškolci koji se natječu online, a nakon deset godina mogu reći da imamo međunarodno natjecanje jer ovdje su nam gosti iz Republike Srbije i Mađarske,“ istaknuo je te dodao kako je ovo najbolji dokaz koliko mladi prihvaćaju knjigu.

Projekt je sastavni dio aktivnosti Hrvatske mreže školskih knjižničara i ima suglasnost za provođenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije.

Kulturno-umjetničkom programu pridonijeli su učenici Osnovne škole Sveti Martin na Muri.