Kultura i prosvjeta 26.04.2019. 09:01. Zadnja izmjena: 26.04.2019. 09:02.

Poreč

Natjecanje mladih tehničara: Vito Križaić i Šimun Bilas najbolji

Međimursku županiju je na nedavnom 61. državnom natjecanju mladih tehničara u Poreču predstavljalo 14 učenika - 12 županijskih prvaka i dva viceprvaka. U konkurenciji od 252 najbolja mlada tehničara prvo mjesto u elektrotehnici osvojio je učenik 8. razreda III. osnovne škole Čakovec Vito Križaić, prošlogodišnji prvak u strojarskim konstrukcijama. Njegov mentor bio je Zvonko Ljubić. Najbolji u svojoj disciplini – elektronici – bio je i Šimun Bilas, učenik 8. razreda OŠ Mursko Središće, čiji je mentor bio Sanjin Tomašić. Obojica su osvojila nagradni boravak na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Drugo mjesto u modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina osvojio je Luka Bodulica (7.raz.) iz OŠ Selnica, dok je Nina Nemet (8.raz.) iz OŠ Sveti Martin na Muri bila sedma. Njihova mentorica bila je Dubravka Žignić Resman. Učenica 7. razreda OŠ Podturen Jana Furdi bila je treća u obradi materijala (mentorica Ružica Murk), petašica Gracie Slokan iz OŠ Štrigova četvrta u maketarstvu i modelarstvu (mentor Kristijan Ovčarić), a Emanuel Hederić iz OŠ Jože Horvata Kotoriba peti u elektronici (mentorica Jelena Tuksar). Osma mjesta osvojili su Gala Pasarić, učenica III. osnovne škole Čakovec i članica Radiokluba Međimurje te Žan Resman, učenik 7. razreda I. OŠ Čakovec. Gala se pod mentorstvom Zvonka Ljubića i Vladimira Vinka natjecala u radiokomunikacijama, a Žan u robotskom spašavanju žrtve. Njegovi mentori bili su Branko Vujnović i Ivica Kolarić. Judita Herc (6. razred OŠ Sveta Marija) i Ema Hatlak (8. razred OŠ Prelog) zauzele su 13. mjesto u graditeljstvu, odnosno robotici, Alex Solarić iz III. OŠ Čakovec bio je četrnaesti u strojarskim konstrukcijama, Saša Munđar iz OŠ Ivanovec sedamnaesta u fotografiji, a Andrija Borović iz OŠ Hodošana osamnaesati u automatici.

Enes Bektešević bio je član ocjenjivačkog povjerenstva iz robotike, dok je Jelena Tuksar kao članica Državnog povjerenstva za provođenje natjecanja vodila područje radiokomunikacija.

Izvor: žm