Kultura i prosvjeta 21.07.2017. 14:14. Zadnja izmjena: 21.07.2017. 14:14.

Centar za kulturu

Ne-obične stvarnosti mlade čakovečke umjetnice Maše Bajc

Sve do mjeseca rujna u izložbenom prostoru Centra za kulturu može se razgledati izložba fotografija akademske umjetnice Maše Bajc naziva Ne-obične stvarnosti. Međunarodno renomirana mlada Čakovčanka, umjetnička asistentica na Odsjeku snimanja zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti ovom se prilikom predstavlja s 13 fotografija, svojih novih radova, za koje uz ostalo kaže da predstavljaju intimna bilježenja određenih iskustava i doživljaja, kao što i sam naziv kaže ne-obične trenutke iz svakodnevice te stvari koje nisu izrečene.

- Minimalne su u sadržaju te gledatelju ostavljaju mnogo slobode u interpretaciji i istodobno kontemplativne. To bih nazvala svojevrsnom poezijom kroz fotografiju jer su fotografija dva vrlo bliska medija, ističe autorica.

- Ponekad odustajem od brojenja koliko riječi pripada nekoj slici, prepuštam se gledanju, a da ne žudim za značenjem. Ne marim za kronologiju događaja, već promatram sudare koje fotografije omogućuju - sudare znanja, mišljenja, teksta i slike, navela je između ostalog u svojoj recenziji Sandra Križić Roban s Instituta za povijest umjetnosti.

Maša Bajc diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a zatim magistrirala fotografiju na Rochester Institute of Technology u Rochesteru u američkoj saveznoj državi New York. Svoje je radove dosad izlagala na više samostalnih i skupnih izložba u Hrvatskoj i inozemstvu - u Zagrebu, Puli, Rijeci, Ljubljani, New Yorku i New Delhiju.