Kultura i prosvjeta 14.06.2018. 10:00. Zadnja izmjena: 15.06.2018. 08:32.

Srednja škola Prelog i Terme Sveti Martin

Ne školujemo učenike za burzu, već za tržište rada

U srijedu je na vanjskim bazenima LifeClass Termi Sveti Martin održana konferencija za medije na temu usklađenosti turističko - ugostiteljskih školskih programa i strukovnih usmjerenja s realnim potrebama tržišta rada i zapošljavanjem kadrova nakon završetka srednjoškolskog obazovanja.

Potreba za radnom snagom u turističkom sektoru je velika, kako u Međimurju tako i diljem lijepe naše, zaključili su organizatori konferencije. Srednja škola Prelog ove godine upisuje čak 32 kuhara, 10 slastičara, 10 konobara, 6 pekara, 6 mesara te 24 turističko – hotelijerska komercijalista.Osim povećanih upisnih kvota, Srednja škola Prelog već četiri godine provodi projekt ERASMUS plus, u sklopu kojeg učenici na razmjeni stječu znanja i praktično iskusto diljem Europe. Tokom razmjene obavlja se stručna praksa u Francuskoj, Malti, Sloveniji, Njemačkoj i Austriji s ciljem da se učenici motivirani i puni znanja vrate kući kako bi podigli razinu turističke ponude nivo. - Mi ne školujemo učenike za burzu, već za tržište rada, naglasio je ravnatelj SŠP Tomislav Gregur i dodao kako su njihovi maturanti, sa završenim strukovnim obrazovanjem u turističkom sektoru već u radnom odnosu, dok je dio hotelijera upisao fakultet.Suradnja toplica Sveti Martin i Srednje škole Prelog traje već četvrtu godinu, tokom koje se obučavaju učenici praktičnim znanjima u struci, dok za 2 najbolja toplice nude i stipendiju. - Svaki učenik ima svog mentora koji ga prati, uči i prenosi mu praktična znanja – istaknula je direktorica hotelskih operacija i ljudskih resursa Termi Sveti Martin, Jelena Berečić. -Turizam ima široku lepezu radnih mjesta koja može isprofilirati kadrove. Sezona u toplicama Sveti Martin traje 365 dana u godini, te ustrajemo u nastojanjima da uz domaće i kvalitetne namjirnice koje koristimo u pripremi jela, zapošljavamo i lokalno stanovništvo koje ih uzgaja, zaključila je.