Kultura i prosvjeta 01.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 02.06.2016. 11:08.

NEZADOVOLJSTVO IZBOROM RAVNATELJICE UMJETNIČKE ŠKOLE

Zaposlenici: Želimo da se poštuju naše odluke, a ne da odlučuje politika

Političkim kadroviranjem i nepoštivanjem odluka Učiteljskog i Radničkog vijeća, naziva se u pismu poslanom našoj redakciji i potpisanom s „djelatnici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić“ – nedavni izbor nove ravnateljice spomenute ustanove. Podsjetimo, u lipnju je na tu funkciju izabrana glazbena pedagoginja te voditeljica zbora „Josip Štolcer Slavenski“ te ujedno djelatnica škole Senka Bašek Šamec. Od 7 članova Školskog Odbora ( 3 predstavnika Grada kao osnivača, 2 predstavnika Učiteljskog vijeća te po 1 predstavnika Radničkog i Vijeća roditelja) njih 4 povjerenje je pri glasovanju dalo Bašek, dok je njen protukandidat Miroslav Novak izborio 3 glasa. Dosadašnji ravnatelj Božidar Bogdan na jesen odlazi u mirovinu.

Recimo da se odmah nakon izbora u kuloarima počelo govoriti o tome da su djelatnici, ili barem dio njih nezadovoljni izborom Bašek Šamec te da je u tome ključnu ulogu odigrao Grad Čakovec – osnivač škole. Pojedini djelatnici već tada su najavljivali i javni istup, kontaktirali nas, no na kraju ipak odustali od reakcije „imenom i prezimenom“. 

U pismu koje dakle potpisuju s djelatnici  Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, no ostaje nejasno dijele li baš svi zaposlenici jednak stav, navode:

Očito je da više ni umjetnici nemaju pravo odlučivati bez uplitanja politike koja je uplela svoje prste i kolektivu nametnula čelnu osobu ove ugledne ustanove. Učiteljsko vijeće je na sjednici dalo puno povjerenje kandidatu Miroslavu Novaku s 23 glasa, dok je Senka Bašek-Šamec dobila 7 glasova. Od članova Radničkog vijeća Novak je dobio 25, a Bašek-Šamec 8 glasova, Vijeće roditelja  Bašek-Šamec dalo je 8, a Novaku 3 glasa.  Na 1. sjednici Školskog odbora za vrijeme izjašnjavanja članova . predstavnika Grada u korist kandidata Miroslava Novak, predstavnica Učiteljskog vijeća koja inače po zakonu mora glasovati, nakon 15 minuta napustila je sjednicu telefonirajući te je time sjednica bila prekinuta. U međuvremenu, Grad je smijenio svoje članove (predstavnike u Školskom odboru) zbog neposluha i izjašnjavanja u korist kandidata Novaka, zatim postavivši svoje članove koji moraju glasati za Bašek-Šamec. Tako je ona dobila 4, a Novak 3 glasa. Djelatnici Umjetničke škole sa svojim su učenicima osvojili mnogobrojne diplome i nagrade na natjecanjima proteklih  više od 50 godina, mnogo učenika upisalo je Srednju glazbenu školu u Varaždinu, neki su završili i Glazbenu akademiju i rade kao učitelji diljem Hrvatske. Stoga djelatnici ne zaslužuju da se ne poštuje i ne sluša njihov glas. Želimo da se poštuje volja Učiteljskog i Radničkog vijeća, a ne da odluke donosi politika, kaže se u pismu. 

David Vugrinec: Sve je po zakonu, a Senka Bašek-Šamec bolji je izbor

Za komentar onog što navode zaposlenici upitali smo pročelnika Upravnog odjela za društvene protokolarne i europske poslove Grada Čakovca Davida Vugrinca.

- Na raspisani natječaj javile su se dvije osobe, obje stručne za obavljanje tog posla te obje iz kolektiva. Makar to nije bila prepreka za javljanje na natječaj, prema našim saznanjima, niti jedna osoba nije član niti  jedne političke stranke.

Kako je riječ o uglednoj ustanovi, kojoj je Grad osnivač te koja je u proteklim godinama promicala Čakovec i mnogo činila za glazbeno obrazovanje djece i mladih, interes Čakovca je da ona nastavi s razvojem te se još jače etablira kao jedan od nositelja kulturne politike na našem području. Kao osnivač, Grad Čakovec smatra da je gđa. Senka Bašek Šamec, zahvaljujući svom dosadašnjem radu u školi, rezultatima koje je postigla kao voditeljica Pjevačkog zbora“ Josip Štolcer Slavenski“, još jedne gradske kulturne institucije, te kao  renomirana umjetnica, više nego primjerena osoba za vođenje ove obrazovne ustanove. To naravno ne umanjuje  stručnost njenog protukandidata, no smatramo da je između ta dva kandidata gđa. Bašek Šamec bolji izbor. S tom odlukom smo upoznali i naše predstavnike u Školskom odboru, koji su prema zakonu dužni zastupati interese osnivača. Grad je promijenio svoje predstavnike u Školskom odboru (naravno, poštujući zakonske odredbe), te je u ponovljenom glasovanju rezultat bio 4:3 u korist gđe. Bašek Šamec. Taj izbor potvrdilo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ističe Vugrinec.

Nadalje navodi da je zbog nezadovoljstva „dio djelatnika“ škole kontaktirao  i Prosvjetnu inspekciju resornog Ministarstva te je obavljen inspekcijski nadzor kojim međutim nisu uočene nikakve nepravilnosti koje bi dovodili sumnju u zakonitost izbora novog ravnatelja.

- Ovdje nije riječ ni o kakvom političkom kadroviranju, već o izboru između 2 stručna kandidata. Osnivač također ima pravo odlučivati koju osobu smatra primjerenijom za vođenjem ustanove u koju se ulaže i proračunski novac te koja zajedno s 5 osnovnih škola i Centrom za odgoj i obrazovanje čini mrežu osnovnoškolskih ustanova u Gradu. Navodi o tome da „umjetnici više nemaju pravo odlučivati bez uplitanja politike“, ne stoje, već naprotiv. Školski odbor u svom djelokrugu odlučuje o dvadesetak stvari, od kojih je izbor ravnatelja samo jedna. Grad Čakovec se nije uplitao u niti jednu odluku Školskog odbora, već štoviše, podupirao je ustanovu u nastojanju da podigne kvalitetu obrazovanja koju učenici dobivaju. Žao nam je što dio zaposlenika škole uporno i bezuvjetno negira pravo osnivača da ima svoj  interes u upravljanju ustanovom kojoj je vlasnik, da u pitanje dovodi nalaz Inspekcijskog nadzora, te što se krije iza imena „djelatnici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić“.  Na taj se način polako u pitanje dovodi normalni rad škole, njen teško stečeni ugled, te renome djelatnika, posebno onih koji su se natjecali za mjesto ravnatelja, zaključuje Vugrinec.

Izvor: 3144