Kultura i prosvjeta 05.04.2016. 23:03. Zadnja izmjena: 05.04.2016. 23:09.

Društveni centar Čakovec

Izložba "Nezavisni prostori – prostori nezavisnih"

Platforma za Društveni centar Čakovec u ponedjeljak, 11. travnja u 17 sati u Multimedijskoj dvorani Autonomnog centra - ACT otvara izložbu: 'Nezavisni prostori – prostori nezavisnih' .

Izložba 'Nezavisni prostori – prostori nezavisnih' hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje.

Povijest  prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. 

Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Izložba je nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na izložbi će se predstaviti poveznica s Društvenim centrom Čakovec kao javnim prostorom građana, dok će sama izložba, koju će predstaviti autorica Dunja Kučinac i Ana Abramović iz Saveza udruga Klubtura, biti uvod u tribinu ‘Namjena Društvenog centra Čakovec - pitamo građane!”, koja slijedi nakon izložbe. 

Više informacija potražite na web stranici te na Facebook profilu.