Kultura i prosvjeta 04.02.2019. 09:13. Zadnja izmjena: 04.02.2019. 09:15.

Muzeji...

Noć muzeja 2019. održana i u Međimurju

Četrnaesta Noć muzeja započela je u petak, 1. veljače u 18 sati i trajala je do 1 sat iza ponoći u 250 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od stotinu hrvatskih gradova. S ciljem popularizacije muzeja, muzejske struke i kulturno povijesne baštine, besplatno razgledavanje muzejskih postava iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine muzeje posjetilo više od 240 000 ljudi. 

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije koje im omogućuju kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike putem različitih digitalnih platformi. Ovogodišnjom temom želi se naglasiti važnost korištenja moderne tehnologije u radu muzeja, jer su zahvaljujući tehnologiji postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacija.

Muzej Međimurja Čakovec, Muzej Croata insulanus Grada Preloga, Muzej oldtimera Šardi u Selnici, Privatni muzej Franjo Šajn Kotoriba, Župna kurija u Donjem Vidovcu  i Zbirka „Štekari“ u Dunjkovcu dio su Noći muzeja 2019. te su pripremili raznovrstan i bogat program koji je privukao velik broj Međimuraca i Međimurki svih generacija.

Muzej Međimurja Čakovec raznolikim programom otvorio vrata 12. Noći muzeja

U Muzeju Međimurja Čakovec upriličena je dvanaesta po redu Noć muzeja za koju su pored stalnog postava pripremili dječje radionice na temu prijenosa muzejskih predmeta u digitalni sadržaj, a posjetitelji su mogli razgledati izložbu o 100. obljetnici odcjepljenja Međimurja od mađarske države “Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našemu kraj!”. Otvorena je i stalna izložba donacije dr. sc. Danijela Režeka, koja se sastoji od 97 predmeta iz njegove zbirke umjetničkih predmeta s motivom bika, a međimurskoj publici predstavio se poznati hrvatski književnik Hrvoje Hitrec novom knjigom “Samo sreća, ništa drugo” u kojoj prati život Nikole VII. Zrinskog. Svečanost otvorenja Noći muzeja glazbenim programom obogatile su članice Ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove, a uz brojne posjetitelje otvorenju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.