Kultura i prosvjeta 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

NOĆ MUZEJA U ČAKOVCU

Dosad rekordan broj posjetitelja uključio se u Čakovcu 29. siječnja u Noć muzeja koja se u državi organizira peti, a kod nas treći put. Puno njih, točno 2.138, zajedno s djecom prošetalo je muzejskim prostorima i razgledalo izložbene postave. U Muzeju ste te večeri mogli sresti ljude i čitave obitelji koje već poodavno niste imali prilike sresti negdje drugdje. Živost po muzejskim prostorima bila je takva kakva se na tom mjestu baš ni ne može doživjeti često, osim u slučajevima masovnijih posjeta školaraca. To ukazuje na činjenicu da nisu nezainteresiranost ljudi niti cijena ulaznice (15 kuna odrasli i 10 kuna djeca uz popuste za grupne posjete) uzrok nedostatka navike posjeta muzeju i van ovakvih prigoda. Većina je očito spremna odvojiti vrijeme i za to, ali kada im se uz mogućnost razgledavanja ponudi još ponešto.
Djelatnici Muzeja Međimurja ove su se godine potrudili te im unutar skromnih financijskih mogućnosti pružili priredbu i ugođaj kojemu brojni nisu mogli odoljeti. U tome su pomoć imali u Općini Sv. Martin na Muri koja je zajedno sa svojom turističkom zajednicom osmislila svoje predstavljanje priredbom pod nazivom Sveti Martin na Muri – od Rimljana do Toplica. To je ujedno bila i središnja manifestacija Noći muzeja. Sveti Martin na Muri koji se može pohvaliti povijesnim lokalitetom, rimskom utvrdom Halicanumom, tako je predstavio taj svoj dio povijesti, ali i sve ostalo vezano uz kulturnu, etno, gastro i voćarko-vinarsku ponudu, pa sve do sporta i rekreacije od nekadašnjih do današnjih dana. Sve je to u vrijeme trajanja priredbe prezentirano i putem videozida. Otvaranje priredbe svojom je pjesmom začinila svetomartinska ženska pjevačka skupina Grlice. Kako ništa ne može proći bez mažoretkinja, one su posjetitelje dočekivale pred ulazom u izložbeni salon, gdje je priređena središnja manifestacija. U salonu ih je dočekivala svetomartinska mladež u rimskim odorama nudeći ih voćem, neozabilaznim dijelom nekadašnje bogate ponude rimskih trpeza. Stare teniske rekvizite izložili su članovi svetomartinskog teniskog kluba, a predstavili su se i biciklistička udruga Mura avantura te Toplice sv. Martin. Izložbu svojih radova priredili su članovi likovne udruge Likovna republika, a njen član Mladen Palić iz Svetog Martina na Muri uzeo je u ruke paletu i boje te tijekom priredbe slikao međimurski pejsaž. Doprinos priredbi dale su učenice čakovečke Gospodarske škole kostimirane u baroknu odjeću te članovi Bratovštine Petra Zrinskog - Časni stol Čakovec, koji su se prvi put javnosti predstavili u povijesnoj svečanoj odjeći. Za ovu priliku uskrsnuo je i prvi vlasnik dvorca Nikola Šubić Zrinski čiju je odoru obukao i tako prošetao nekadašnjim dvorima ravnatelj muzeja Vladimir Kalšan.
Za kulturnim dijelom priredbe nije zaostajala ni bogata etno i gastro ponuda u koju su se uključili voćar Mladen Dobranić, Stanko Trstenjak iz Žabnika s domaćim kolačima i ekoproizvodima te njegovi sumještani Stanko Šardi i Ružica Bogdan koji su, uz ostalo, nudili i domaći kruh iz krušne peći. Priređena je izložba starinskih kolača kakvi su se nekada pekli na području Sv. Martina na Muri. No, i oni su, u kasnijim satima, nakon što ih je razgledala većina posjetitelja, bili ponuđeni za degustaciju. Gastro ponuda je, moglo bi se reći, bila donekle u skladu s bogatim rimskim gozbama. Posjetitelji su se i u prostorima pojedinih postava mogli ponuditi kuhanim vinom i toplim čajem. Manifestacija je trajala od 18 sati 29. siječnja do 0.30 sati 30. siječnja, kada su muzejske prostore napustili i posljednji posjetitelji.
R. Topličanec
Snimio D. Lesar

Izvor: 2858