Kultura i prosvjeta 11.11.2017. 08:52. Zadnja izmjena: 11.11.2017. 08:52.

Čakovec

Nova djela veterana pisane riječi objavljena u novom kolu zavičajne Biblioteke 'Insula'

Dobro poznatim domaćim autorima Emiliji Kovač, Ladislavu Radeku i Petru Despiniću nova su djela objavljena u posljednjem kolu zavičajne Biblioteke 'Insula', izdavača i nakladnika Grada Čakovca. Naslovi Utihnula jeka L. Radeka, Slike: na dah E. Kovač i Tercine i pjesme ine P. Despinića predstavljene su u utorak, 24. listopada, u Knjižnici 'Nikola Zrinski' u Čakovcu.

Veterani pisane riječi, pojasnio je urednik biblioteke i predsjednik Komisije za nakladničku djelatnost Grada Čakovca Miroslav Gakić, iza sebe već imaju desetak objavljenih knjiga, barem po jednu upravo u 'Insuli'. - Ove godine imamo natprosječne knjige. Na natječaj je prijavljeno 12 radova, što nije impozantan broj, ali je to nadoknađeno kvalitetom. Odabrani su najbolji, a i preostali radovi koji su zadovoljili kriterije uz male popravke imaju dobre izglede biti objavljeni u idućim godinama, kazao je Gakić.

Istaknuo je da Insula ne objavljuje kuharice niti dodjeljuje peneze, a ne prezentacijama se ne pjeva, ne pleše i ne jodla, nego je naglasak uvijek i samo na knjizi i pisanoj riječi. - Drama, poezija, proza, publicistika, znanstveni rad – to radimo već 15 godina, tu smo zadrti, držimo se tih principa i mislimo ih se držati i dalje, pojasnio je kriterije kojim se i u ovogodišnjem odabiru vodila komisija u sastavu Mira Kermek, Kristina Štebih, Zoran Mašović, Josip Mihalković i Miroslav Gakić.

Produktivni autori posebno su zahvalni na potpori koja im stiže u predstavljanju njihovih djela javnosti. - To je veličanstvena potpora, znate koliko je teško danas doći do knjige – ona se najlakše napiše, a najteže se prodaje. Skupljati novac da se knjiga izda, to su danas Tantalove muke, iskusio sam ih sa svojih 14 knjiga. Imao sam sreću da su mi u nekoliko navrata pomogli drugi, i u Zagrebu i u Čakovcu i u mom rodnom mjestu Mihovljanu i Šenkovcu gdje živim, a ostalo se krpalo. Što za autora koji se bavi književnošću sigurno nije dobro, kazao je Ladislav Radek čija Utihnula jeka donosi nove autorove aforizme, maksime i epigrame.

Nova izdanja Biblioteke 'Insula' izazvala su veliko zanimanje javnosti, a osim samih autora i urednika, na predstavljanju je govorio i Ivan Kutnjak.