Kultura i prosvjeta 25.11.2019. 10:31. Zadnja izmjena: 25.11.2019. 10:32.

Čakovec

Novi Hrvatski kajkavski kolendar okupio tekstove 84 autora

U Čakovcu je u petak, 22. studenoga predstavljen Hrvatski kajkavski kolendar za 2020. godinu o kojem su, pred brojnim autorima i uzvanicima, govorili predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić i tajnik Tomo Blažeka te glavna urednica Kolendara Anita Novak. Na izradi novog, 28. izdanja tiskovine koja njeguje međimurski i kajkavski identitet, običaje i jezik sudjelovalo je 84 autora s 117 tekstova.

- Ove godine primakli smo se brojki od petsto stranica, a teme su, kao i uvijek, raznolike. Od prirodoslovnih i gospodarskih do kulturnih, povijesnih i društvenih. Brojni autori opisuju uspomene, sjećanja i običaje iz svojih krajeva te je ukupno 60 članaka u prvom djelu i još 57 radova u beletrističkom bloku godišnjaka, kazala je glavna urednica Anita Novak dodavši kako sve zainteresirane Kolendar upoznaje s mnogim događajima i okuplja najbolje od Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske. Glavna tema broja je Nikola VII. Zrinski Čakovečki, a stručni tekstovi o hrvatskom velikanu upoznaju nas s najvažnijim događanjima u povijesti velikaške obitelji Zrinski.

Program predstavljanja uljepšao je bend Genadešus čiji se CD nalazi u svakom primjerku Kolendara za 2020. godinu, a svojim dolaskom vrijedan rad čakovečkog Ogranka Matice hrvatske i novo izdanje Kolendara podržali su župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović.