Kultura i prosvjeta 26.09.2019. 13:52. Zadnja izmjena: 26.09.2019. 13:57.

Bibliobus Međimurske županije

Novo ruho i rampa za 40. rođendan

Nakon kratke ljetne stanke, u novu sezonu bibliobus Međimurske županije kreće i vizualno i tehnički osvježen – knjižnicu na kotačima odsad će lakše prepoznati po novoj nijansi zelene boje, ali i po liku hrvatskog bana, vojskovođe i pjesnika Nikole Zrinskog, čije ime nosi čakovečka Knjižnica, a pod čijim okriljem djeluje bibilobusna služba.

Osim vanjskog izgleda, bibiliobus je nadograđen i pristupnom rampom za osobe s invaliditetom te će do knjiga odsad lakše moći i slabije pokretni korisnici.

Rampa je financirana iz projekta Impuls za 54+ Europskog socijalnog fonda, a oba su poboljšanja stigla sasvim prigodno, uz 40. rođendan ove dragocjene putujuće knjižnice.

Počeci bibliobusne službe, naime, sežu u 1957. godinu kada su knjige u sanducima kolale Međimurjem, a službeno je na svoje putovanje prvo namjensko vozilo krenulo u listopadu 1979. godine i tad je bio prava mala atrakcija. Sadašnje je vozilo prije 15 godina zamijenilo staro, te mu se danas i dalje na 30 stajališta koje obilazi u dvotjednim ciklusima raduju čitatelji svih naraštaja. Sve ih u ovom malom pokretnom carstvu knjiga dočekuje uigrani tandem: knjižničar Davor Šopar i vozač i pomoćni knjižničar Miljenko Domjanić.

- Trenutno brojimo 1.800 korisnika, a pokrivamo i domove za starije i nemoćne, te vrtiće i škole. Biti knjižničar u bibliobusu svakako je drugačije nego u samoj knjižnici, dinamičnije je i meni bolje, govori Davor Šopar, dok knjige zadužuje po starinski, uz pomoć tzv. džepića. Digitalno evidentiranje tehnološka je značajka koju će bibliobus morati još malo pričekati, no sve dok im je na raspolaganju fond od 11 tisuća jedinica knjižne građe, od čega su četiri tisuće u samome bibliobusu, korisnici će i dalje zadovoljno koristiti njegove usluge. Baš poput Šenkovčanke Mirjane Zemljić koja se štivom za čitanjem u bibiliobusu redovito opskrbljuje već 33 godine, a za bibliobusnu službu i njezine djelatnike ima samo riječi hvale.