Kultura i prosvjeta 07.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Obitelj Šardi Međimurju poklonila medenu oazu u Črečanu

 Na imanju starijem od 100 godina, na adresi Črečan 87, skriva se pravo malo bogatstvo okusa, boja i mirisa koje je službeno svoja vrata otvorilo u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. Naime u okviru ovogodišnje proslave, svijetlo dana ugledala je kušaonica meda „Medeni vrt“ koja je već i na samom otvaranju uz pregršt posjetitelja dokazala kako će biti prava medena oaza regije. Nastala je pod okriljem pčelarskog poljoprivrednog gospodarstva obitelji Tatjane Šardi, baštinice tradicije pčelarstva Kanaan koje datira s kraja 19. stoljeća. Uz supruga Miroslava te četvero djece Filipa, Ivana, Jelenu i Evu te uz potporu čuvara obiteljske tradicije i znanja u pčelarstvu, brata Vitomira Mlinareca, pravi je promotor zdravog načina proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda.

 

„Ovo je mjesto na koje dolazim kako bi se podsjetila na prave vrijednosti uz suživot s pčelama i prirodom, kako bi dobila novi zalet za svakodnevni ritam života. Stoga nam je bila želja to priuštiti svakome, pa sam jako počašćena i sretna što su mnogi prepoznali sve vrijednosti naše obiteljske baštine“, rekla je Tatjana Šardi i uz predstavu Udruge žena Črečan otvorila Medeni vrt, koji uz pravi muzej nudi i pčelinje proizvode - cvjetni prah, matičnu mliječ, propolis, medicu te dakako med i to bagremov, livadni, cvjetni i kremasti. Trenutno drže 40 košnica, iz kojih godišnje proizvedu oko 700 kilograma meda, a želja je imati proizvodnju baziranu na 100 košnica. Ovime je Međimurje kao turistička destinacija bez sumnje obogaćena za novi turistički proizvod, a u svojoj ponudi nude organizirane posjete, degustacije i demonstracije rada u pčelinjaku, edukacije, škole u prirodi, istraživačko razgledavanje mini muzeja s očuvanim primjercima tradicionalnih alata i mnogo drugih jedinstvenih aktivnosti. Svakog posjetitelja dočekat će i obližnja imanja sa školom jahanja te rekreativnim jahanjem, tracking staze i tri biciklističke rute uz radionice tradicijskih zanata. Oazu mira i mjesto opuštanja u autentičnom međimurskom ambijentu pravog „grunta“, otvorili su predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija“ Branko Lipić i Ivica Balent, predsjednik Udruge pčelara „Nektar“ Prelog, uz zamjenicu župana Međimurske županije Sandru Herman.

 

 

„Gospođa Šardi imala je ideju i volju te dokazala da je upravo to uz želju najvažnije prema ostvarenju cilja. Ponosna sam što smo i mi dali svoj doprinos ovom projektu, ovo će biti mjesto okupljanja djece, studenata i turista, čime je dan veliki doprinos čitavom Međimurju“, pritom je naglasila zamjenica dodavši kako je ovo jedan od pet projekata koji je potpomogla Međimurska županija iz programa „Turističkih potpora Međimurske županije u 2013. godini“. 

 

Izvor: 3132