Kultura i prosvjeta 30.10.2016. 04:06.

Dan Učiteljskog fakulteta

Odgojitelji i učitelji oblikuju hrvatsku budućnost

Dan Učiteljskog fakulteta i Svjetski dan učitelja svečano je obilježen u srijedu, 5. listopada na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu koji vodi prodekanica dr. sc. Tamara Turza - Bogdan. Pozivu su se, pored gradske i županijske vlati, gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača i pomoćnice pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije dr.sc. Sonje Tošić-Grlač, odazvali i brojni drugi uvaženi gosti iz hrvatske akademske zajednice. U uvodnom govoru dekan dr.sc. Ivan Prskalo, naglasio je da, uz roditelje, odgojitelji i učitelji ostavljaju najdublji trag u oblikovanju pojedinca. 

- Naš Fakultet centar je našeg svijeta ljubavi i žrtve prema najvrjednijem što jedna narod, civilizacija i društvo imaju – djetetu. Svoje cjelokupno djelovanje podređujemo tom cilju, a učitelji i odgajatelji putem svog poziva uzimaju u ruke jedinu istinsku hrvatsku budućnost, istaknuo je tom prilikom dekan Prskalo. U osvrtu na rad Fakulteta u prošloj akademskoj godini ponosno je istaknuo činjenicu da je Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeće učiteljsko učilište u Hrvatskoj što potvrđuje i činjenica da je postao prva visokoškolska ustanova koja je nagrađena certifikatom kvalitete ISO9001/15.

Dekan Učiteljskog fakulteta dr.sc. Ivan Prskalo 

NAGRADE

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja bila je najbolja prilika da se dodijele nagrade onima koji su zaslužili da se njihovo ime posebno istakne – zaposlenicima, studentima i umirovljenicima Učiteljskog fakulteta. Dekan je za značajne inovacije u nastavi te podizanju aktivnosti i rada studenata, Dekanovu nagradu dodijelio nastavnicima: izvanrednoj profesorici dr.sc. Anki Jurčević-Lozančić, docentu dr. sc. Predragu Oreškom, docentici dr.sc. Višnji Rajić i dr.sc. Aleni Letini. Posebna dekanova nagrada za doprinos znanosti dodijeljena je dr.sc. Dubravki Miljković, dok je za umjetnički doprinos razvoju Fakulteta i uspješno vođenje glazbene scene nagrađen Tomislav Vrandečić.

Temeljem svojeg doprinosa radu Učiteljskog fakulteta Dekanovu nagradu zaslužile su i zaposlenice – Tamara Kancijan, Ivana Krpačić i Nada Fijan. Posebne zahvalnice za doprinos suradnji s Učiteljskim fakultetom primili su ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Srce dr.sc. Zoran Bekić i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju dr.sc. Miloš Judaš. Docent Vatroslav Horvat, dr.sc. Dunja Pavličević-Franić, dr.sc. Biserka Petrović - Sočo, Ljuba Ljubičić, Ivanka Kovačić, Jadranka Deković i Branka Bubalo - Paliska nagrađeni su za višegodišnju suradnju. Na kraju dodjele posebne zahvale i nagrade za cjelokupan rad upućene su umirovljenicima – profesoru Krešimiru Mikiću, dr.sc. Milici Gačić, dr.sc. Korneliji Špoljar, profesoru Marijanu Jakubinu i dr.sc. Stjepanu Hranjecu.