Kultura i prosvjeta 24.03.2016. 08:07. Zadnja izmjena: 24.03.2016. 10:40.

Ususret Uskrsu

Održan drugi Križni put po naseljima župe Mala Subotica

U nedjelju 13. ožujka održan je drugi Križni put po naseljima župe Mala Subotica. Ove je godine križni put započeo u crkvi Svetog Križa, a zatim se krenulo na 22 kilometra dug put. Vjernici su se najprije uputili prema pokloncu sv. Roka u Benkovcu pa su nastavili prema kapelicama, pokloncima, pilovima i raspelima koja su prepoznatljivi simboli župe.

"Na našem životnom putu ima mnogo poteškoća koje nam otežavaju putovanje i pretvaraju ga u križni put, a mi smo preslabi da ih sami nadvladamo. Bog to zna te šalje svog sina Isusa koji na sebe preuzima naše križeve. Zato u svakoj pobožnosti Križnog puta, želimo Bogu najprije zahvaliti, a zatim po njegovu primjeru pomoći drugima i olakšati njihove križeve", bila je poruka župnika Đure Vukalovića svim vjernicima.
Unatoč lošem vremenu, na križni je put krenulo dvjestotinjak vjernika, a putem su se priključivali mještani koji su nastavljali do posljednje postaje u Župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Maloj Subotici gdje je služena i sveta misa.

Kao i prošle godine, u naselju Strelec priključili su se vatrogasci koji su svojim učešćem uveličali povorku križnog puta. Ove su godine na križni put došle Ana Goričanec iz Karlsruhe (Njemačka) i njezina sestra Nada Švajghart iz Pakraca. Stigle su samo zbog ove prigode i sa sobom će ponijeti jedno duhovno bogatstvo i nezaboravno prijateljsko druženje s ljudima iz okoline u kojoj su provele svoje mladenačke dane.

Predvođeni župnikom, župljani će i narednih godina nedjeljom prije Cvjetnice organizirati pobožnost križnog puta.