Kultura i prosvjeta 17.03.2020. 08:25. Zadnja izmjena: 17.03.2020. 08:26.

Čakovec

Održan Lidrano 2020. za osnovne škole

U Centru za kulturu Čakovec održana je županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva djece Lidrano 2020. Ove godine domaćin smotre bila je Osnovna škola Ivanovec. Program su vodile Marija Varga i Mura Blažević, u uvodnom dijelu nastupio je školski zbor pod vodstvom Natalije Guterman – Vuk,  ravnateljica Palmina Novak pozdravila je sve prisutne poželjevši natjecateljima mnogo sreće dok je natjecanje otvorio župan Matija Posavec.

Na smotri je 102 učenika iz 22 međimurske osnovne škole predstavilo svoja postignuća u literarnom, novinarskom i dramsko - scenskom izrazu.

Od pojedinačnih scenskih nastupa za državnu smotru predloženo je kazivanje poezije učenice OŠ Jože Horvata Kotoriba Dore Zvošec Stora črešnja autorice Viktorije Fundak. Skupni scenski nastup predložen za državnu Smotru je Pravda za vuka Sanje Bratinšćak i Maje Žikić Kralj. One su ujedno i mentorice učenicima iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji su izveli predstavu. Za državnu smotru predložena je još skupina učenika I. OŠ Čakovec i nastup pod nazivom Dečki prema pjesmi Ljubice Duić-Jovanović i rad družine iz OŠ Selnica pod naslovom Nekad, danas, sutra?.

Literarni radovi predloženi za državnu smotru su Senokoša Zite Zamuda iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Stora pečka Davida Lisjaka iz OŠ Domašinec, Kuća s pogledom na Eiffelov toranj Maje Tkalčec iz OŠ Selnica, Hoj sem – iš tam autorice Neve Novak iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i Pjesma života Josipe Jalšovec iz OŠ Goričan.

Samostalni novinarski radovi predloženi za državnu smotru su Jadranko Bitenc poručuje: Nađite radost u svemu, učenice OŠ Strahoninec Paule Juras, zatim rad Mama ili žena od čelika?: Razgovor sa sportašicom Jasminom Ilijaš: Sam sebi moraš dokazati da možeš! Leone Kolarić iz OŠ Donji Kraljevec te Razgovor s povodom: Damira Marušić, volonterka u Udruzi Sklonište dobrote, Život je život, nije bitno ima li dvije ili četiri noge, učenice Marte Varga iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Školski listovi predloženi za državnu smotru su Klopotec, list OŠ Strahoninec i Prvi koraci, školski list OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Za državnu smotru od radijskih emisija predložene su Kristalno dijete iz OŠ Strahoninec, radijska emisija iz  OŠ Ivanovec Fakini i Da-m šinš (Daj pet) iz  OŠ Mala Subotica.