Kultura i prosvjeta 05.12.2016. 11:08. Zadnja izmjena: 05.12.2016. 11:19.

25 godina kontinuiranog izlaženja

Održana promocija novog Hrvatskog kajkavskog kolendara Matice hrvatske

Čakovečki ogranak Matice hrvatske promocijom najnovijeg Hrvatskog kajkavskog kolendara proslavio je dvadeset i petu godinu njegova kontinuiranog izlaženja. Novo izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara dobilo je i novu urednicu, Nadu Čatlaić, prof..

Nastavila sam uređivačkom politikom svojih prethodnika. Tema broja je 25 godina Kolendara o čemu piše akademik Dragutin Feletar. I ovo izdanje sadrži prepoznatljive rubrike poput obljetnica, kronika, sjećanja, putopisa, gospodarskih tema i slično. Tu je i beletristika s najviše pjesama na kajkavskom jeziku, rekla je urednica.

Kolendar je jedini medij u kojem se svi zainteresirani mogu izraziti na kajkavskom narječju i time sačuvati svoj kaj od zaborava.

Kajkavski kolendar svoje porijeklo vuče još iz XIX. stoljeća. Svake godine izlazimo u 2.000 primjeraka, što gotovo nikome u Hrvatskoj ne polazi za rukom, i prodamo svaki tiskani primjerak. Kolendar na taj način pomaže našim drugim izdanjima da opstanu, naglasio je predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić.