Kultura i prosvjeta 04.11.2016. 10:03. Zadnja izmjena: 04.11.2016. 10:05.

Hram kulture

Održana svečanost povodom proslave 35 godina Centra za kulturu Čakovec

Specifičnost Centra za kulturu njegova je multimedijalnost i polivalentnost koja obuhvaća kazališnu, filmsku, koncertnu i izložbenu djelatnost 80-tih godina prošlog stoljeća kao i danas. Prostori samoga Centra stvorili su i stvaraju uvjete za stalno nove i publici zanimljive oblike i sadržaje u kulturi, a uspješnosti mnogih programa doprinijeli su svi njegovi djelatnici kojima je upravo zadovoljstvo publike bilo prioritet u radu.

Programi su izvjesni samo uz podršku publike te zato čakovečkoj i međimurskoj publici jedno veliko hvala, izjavio je Ladislav Varga Laci, svojevrsna ikona Centra za kulturu Čakovec i njegov dugogodišnji ravnatelj na svečanosti obilježavanja 35 godina CZK-a kojom je započeo mjesec u okviru kojega će se proslaviti ovaj veliki jubilej čakovečkog, ali slobodno možemo reći i međimurskog hrama kulture. Taj je mjesec započeo otvaranjem izložbe 35 godina Centra za kulturu Čakovec, ali i prigodnim programom na Tribini Čakovec četvrtkom kao jednom od najprepoznatljivijih kulturnih proizvoda ove ustanove.

Čakovec četvrtkom kontinuirano traje od 1969. godine

Kako se moglo čuti na samoj svečanosti, objekt Centra za kulturu je svečano otvoren 27. studenog 1981. godine, ali je odluka o osnivanju radne organizacije donesena 4. studenog iste godine te je taj dan i određen kao dan ustanove. Time su stvoreni uvjeti da se na jednom mjestu, u jednom od tada najsuvremenijih prostora odvijaju kulturni, ali i zabavni programi. 

Tribina Čakovec četvrtkom i Majski muzički memorijal su programi koje je Centar za kulturu naslijedio i koji kao takvi postoje još od 1969. godine, odnosno 1974., 22 godine imamo Jazz festival, 19 godina ASSITEJ, filmske i likovne projekcije se provode od samoga početka, točnije od siječnja 1982. godine, dok su nadaleko poznati Pinkleci aktivni već gotovo 20 godina.

Sve to uz brojku od 750 do 780 programa godišnje uz posjetu u prosjeku od 90.000 ljudi potvrđuju Čakovec i Međimurje kao mjesto u kojem kultura, unatoč brojnim poteškoćama, ima svoj život i tradiciju kojih se ne bi posramile i puno veće sredine, zaključio je Varga te istaknuo kako upravo činjenica da nitko s ovog područja ne mora ići u velike gradove da bi pogledao dobar film ili vidio dobru predstavu pokazuje snagu samoga Centra.

Svaki dan barem jedan kulturni program

Samu izložbu, a time i program proslave ove obljetnice otvorio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Da nas sve čeka blistava budućnost kad je kulturno djelovanje u pitanju, moglo se vidjeti i po broju okupljenih ljubitelja kulture, ali i uzvanika koji su svojim dolaskom dali podršku samom Centru. Tako su uz navedene govornike sinoć došli i zamjenica župana Sandra Herman, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Danijel Režek, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Romano Bogdan, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno - umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, kao i nezaobilazni Robert Lisjak, predstavnici gospodarskog života grada i županije, te mnogobrojni zaljubljenici u kulturu.

Izvor: