Kultura i prosvjeta 17.08.2016. 10:10.

Ljeto za pamćenje

Održane radionice za djecu u organizaciji Muzeja Croata Insulanus Prelog

U mjesecu srpnju u Prelogu je održan niz radionica koji je Muzej Croata Insulanus pripremio za svoje najmlađe mještane. Prva je nosila naziv „Mali arheolozi – kakvo blago se krije ispod zemlje". - Djeca od tri do deset godina su se upoznala s poslovima arheologa, proučili kakvo sve blago su arheolozi istražili u zemlji kroz stoljeća, a onda se sami bacili na posao i u improviziranom arheološkom nalazištu iskopavali ostatke vaza, kazala je ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak koja je vodila radionice.

Dijelove koje su pronašli spojili su u prvobitno stanje te obojili na radionici nazvanoj „Slike od sapuna“ održanoj par dana kasnije. Osim bojanja vaza, na drugoj su radionici polaznici izrađivali slike od mjehurića sapuna i boje te ovladali zanimljivom tehnikom slikanja. Održane su i radionice u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga. - Na radionici „Lov na blago“ polaznici su tragali za umjetničkim djelima, knjigama, gradskim institucijama te dublje upoznali svoj grad i kulturu, dok su na radionici „Digitalne slikovnice“ izradili slikovnicu Ummina mašta, kazala je Iva Kožnjak.

U bogatom ljetnom programu održana je i edukativna radionica „Nauči raditi u muzeju“ kada su polaznici postali kustosi na jedan dan te se upoznali s muzejom i umjetničkim djelima.