Kultura i prosvjeta 14.07.2018. 09:42.

Građanski odgoj

OŠ Belica: Inovativan spoj tradicije i moderne tehnologije

Učenici Osnovne škole Belica Marta Hajdarović, Adela Dvorščak, Luka Toplek i Filip Železnjak prošle su školske godine u sklopu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj radili na projeku Kaj se pripetilo. Svoj su projekt vrlo uspješno predstavili i na državnoj Smotri iz područja Građanskog odgoja u Zagrebu. Cilj spomenutog projekta, prema riječima učiteljice informatike Silvije Micek, je poticanje kreativnosti i računalnog razmišljanja u svakodnevnom životu kao i povezivanje tradicijskih igara modernom tehnologijom.

-Razgovarali smo s našim bakama i djedovima tome kako su se oni igrali i te smo igre oživjeli, ali u modernijoj verziji, uz pomoć micro:bitova. Uz pomoć tehnologije koju smo upoznali na informatici i u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Belica odlučili smo spojiti tradicionalno i moderno. Članovi KUD-a predstavili su nam tradicijske plesove našeg kraja, a u učenju najpoznatijih pjesama i plesova našeg kraja pomogao nam je robot koji također od ove školske godine imamo u školi, objasnili su učenici.

Suradnju su ostvarili i s učenicima I. Osnovne škole Čakovec koji su im pomogli osuvremeniti staru igru pomoću ozobota, malih robota koji djeci pomažu u kreativnosti. Trud i inovativnost beličkih učenika prepoznao je i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi koji je Školi poklonio tri robota kako iste više ne bi morali posuđivati od čakovečke Škole.