Kultura i prosvjeta 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

OŠ Kotoriba svečano preimenovana u ime Jože Horvata

Dan uoči 98. rođendana, svjetski poznatog književnika i moreplovca, preminulog prošle godine, Kotoripčanina Jože Horvata, u školskom predvorju OŠ Kotoriba održana je 9. ožujka svečanost preimenovanja Osnovne škole Kotoriba. Škola sadanosi naziv Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba.
Tu je odluku donio međimurski župan Ivica Perhoč 25. veljače, na prijedlog školskog odbora OŠ Kotoriba, a pred gostima, uzvanicima, učiteljima i učenicima pročitala ju je Nikolina Fuš Zvošec, prof., predsjednica školskog odbora. Poseban doživljaj ovom trenutku dala je Jožina supruga Renata koja se suznih očiju zahvalila svima koji su Jožu „vratili“ u Kotoribu, kazavši kako je to bila jedna od tihih Jožinih želja. Tom prilikom je ravnateljici škole Snježni Matoš, prof, uručila drvorez trojarbolnog jedrenjaka koji će u školskim prostorima podsjećati generacije učenika na slavnog moreplovca.
U svom govoru ravnateljica Matoš je zahvalila svima koji su poduprli ideju da škola nosi ime Jože Horvata. Kazala je kako se to odavno znalo da će škola jednog dana dobiti njegovo ime.
Ujedno je pozvala okupljene na ponovni dolazak u ove prostore kada dokumentacija bude u skladu s novim imenom i kada će na školskoj zgradi stajati ploča s imenom ovog velikana i kotoripskog ponosa. Izrazila je nadu da će to biti do lipnja, kada se obilježava dan ove škole.
O Joži, njegovom stvaralaštvu i ponosu što će Kotoripčani zauvijek imati Jožu kraj sebe, govorili su općinski načelnik Ljubomir Grgec i Petar Novački, predsjednik Skupštine MŽ-a, a prisustvovali su i brojni drugi predstavnici županije.
- Ovo je za našu školu veliki dan. Zašto? Zato što je velik čovjek, naš Joža, kako ga mi Kotoripčani od milja zovemo, doplovio do naše škole i usidrio se ovdje u njoj - istaknula je predsjednica školskog odbora.
Dodala je kako je Joža upravo iz Kotoribe odjedrio u daleki svijet, a pritom slijedeći svoje srce rado se u nju vraćao. U nju se posljednji put, i to zauvijek, vratio 9. ožujka 2013. godine.
- Evo, i mi ti Joža obećavamo da niti mi tebe nikad nećemo zaboraviti već će ova škola s ponosom nositi tvoje ime. Dobrodošao u svoju luku, u našu školu - poručila je na kraju Fuš Zvošec.
Posebno su ponosni bili učenici škole koji su čitali svoje misli i radove o Joži Horvatu.
Mladen Grubić

Izvor: 3020