Kultura i prosvjeta 17.05.2019. 08:51. Zadnja izmjena: 17.05.2019. 08:52.

Boje, vedrina, živost

OŠ Kuršanec: Nastavno gradivo pretočeno u jezik umjetnosti

Zgrada Osnovne škola Kuršanec izvana izgleda kao svaka druga škola, ni po čemu posebno ne odudara. No, njezina je unutrašnjost potpuno druga priča. Prelaskom preko praga, zaranjate u svijet umjetnosti i bajke...

Na zidovima školskih hodnika nalik ogromnom slikarskom platnu 'oživjeli' su brojni likovima iz crtanih filmova, stripova i književnih djela. Einsten pozdravlja učenike pri ulasku u učionicu matematike, 'vatreni' Domaći pobjegli iz Šume Striborove pronašli su svoje mjesto na vratima učionice hrvatskog jezika, Mali princ ispred knjižnice prenosi mladima neke od najvažnijih životnih misli, dok Big Ben u društvu stražara britanske garde motivira na učenje engleskog jezika. Pravo vrelo inspiracije je učionica likovne kulture čiji je prostor ispunjen reprodukcijama najpoznatijih djela svjetske umjetnosti iz kista Henrija Matissa, Fride Kahlo, Joana Miroa, Pabla Picassa, Vincenta Van Gogha, kao i Andyja Warhola, Roya Lichtensteina i brojnih drugih. Ovo je tek mali dio šarolikog blaga kuršanečke škole u pozadini kojeg stoje profesorica likovne kulture kuršanečke Škole Ida Domišljanović i njezini učenici, polaznici likovne grupe.

- Ideja oslikavanja i ukrašavanja interijera rodila se prije 2,5 godine. Željela sam da djeci boravak u školi bude ugodniji. Najprije smo krenuli s ukrašavanjem učionice likovnog, a to se postepeno proširilo i na ostale dijelove škole. Ciljala sam da to ima edukativan karakter, da na neki način povežemo ugodno s korisnim te njihove udžbenike pretočimo u slike. Sve što smo napravili zapravo je odraz onoga što uče tijekom godina, objasnila je Domišljanović. Svoje ideju nije sama realizirala, štoviše svoj je rad svela na minimum. Najveće zasluge u oživljavanju monotonih školskih prostora pripadaju učenicima, njih desetak, pretežno romske nacionalnosti, koji dva do triput tjedno marljivo pohađaju izvannastavnu grupu. Slikarski put započeli su 'na zidovima', kasnije život udahnuli vratima i stolcima, a kao točka na i su portreti slikara, književnika i istaknutih znanstvenika.

Talent

- Pomogla sam samo u najvećim crtežima, ali ostalo su sve sami izradili. Pustim ih da stvaraju, ja samo dođem pogledati kako ide, dati im neku sugestiju, smjernice. No, ništa ne diram. Zaista su odlični. Jako su talentirani i sjajno im leži slikanje po promatranju. Bez problema rade portrete, slike velikih formata ili slikaju direktno na zidovima. O tome svjedoče i nagrade s brojnih likovnih natjecanja na koje redovito šaljem njihove uratke, priča nam učiteljica kuršanečke Škole.

Najveći zalogaj, kaže Domišljanović, bila je učionica glazbene kulture na čije su oslikavanje utrošili puna dva mjeseca. No, trud se itekako isplatio – klavijature, note, rasplesane balerine, harmonike i harfe bude želju za pjesmom i plesom.

- Koliko god radimo, imamo još jako puno praznih zidova. Idući na redu je ured pedagoginje, a kasnije idemo dalje. Cilj nam je kompletnu školu prekriti crtežima, kaže nam učiteljica Ida Domišljanović.