Kultura i prosvjeta 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

OŠ Strahoninec u projektu / Kreće ekonomska gimnazija

Iz Agencije za mobilnost i programe EU-a sufinanciran je Comenius projekt u Osnovnoj školi u Strahonincu - program cjeloživotnog učenja u domeni predškolskog i školskog obrazovanja. Između različitih mogućnosti koje pruža učenicima i nastavnom osoblju, provode se i multilateralni projekti koji omogućuju suradnju s drugim školama u Europi. Projekt Comenius u OŠ Strahoninec provodi se od 2010. godine, a od ove školske godine započeli su suradnju učenika i nastavnika s partnerima iz 9 država - Poljske, Finske, Rumunjske, Velike Britanije, Portugala, Francuske, Italije, Španjolske i Turske.
Nedavno je 30 prosvjetnih djelatnika iz spomenutih država posjetilo Međimurje kojim su ih proveli domaćini iz OŠ Strahoninec.
Boris Tomašić
Snimio Davor Žerjav

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec dobila je odobrenje prema kojem će u idućoj školskoj godini moći upisati jedan razred ekonomske gimnazije. Ustanova to smatra još jednim uspjehom na polju obrazovanja u području ekonomije i pripremi budućih studenata za rad u gospodarstvu. Svoj dobar put u tom smislu dokazali su prošlotjednim uspjesima na državnim natjecanjima iz njemačkog jezika i na županijskom kvizu “Ana Katarina Zrinski” održanom uz obilježavanje Dana Međimurske županije. Također, ETŠ-ovci su osvojili 3. mjesto na državnom natjecanju iz ekologije “Lijepa naša” i Intersteno- on line natjecanju iz daktilografije.
Ekonomska gimnazija je eksperimentalni program koji učenicima pruža znanja i razvoj strukovnih i poduzetničkih kompetencija za zanimanje ekonomist. Polaznici će stjecati širi spektar općeobrazovnih predmeta na najvišoj gimnazijskoj razini, kompetencije iz ekonomske struke, poslovne strane jezike u prvom i drugom razredu, razvijati kritičko mišljenje, način donošenja poslovnih odluka, upravljanje poduzećem i odgovorno ponašnje. To bi polaznicima u budućnosti trebalo dati širi izbor za odabir karijere i nastavak studiranja. (al)

Izvor: 3029