Kultura i prosvjeta 14.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Osnovan Savez udruga "Prvi korak"

Danas je osnovan Savez udruga "Prvi korak" koji okuplja tri udruge jedinstvenog djelovanja. Predsjednicom je imenovana Petra Kovačić koja je prije godinu dana u Županijskoj skupštini predstavila inicijativu osiguravanja asistenata u dječjim vrtićima, za djecu s teškoćama u razvoju. Spoznavši s kakvim su se sve problemima dosad roditelji, a uz njih i udruge koje okupljaju roditelje i djecu s posebnim potrebama, suočavali, istakla nam je slijedeće: 
- Nevjerojatno je da je tako puno vremena trebalo za ovakvu inicijativu i da se tako dugo čekalo. No, sada smo pokrenuli stvari i u Savez udruga su ušle tri udruge. Postoji interes i drugih udruga da nam se pridruže, a to će učiniti nakon što održe svoje Skupštine - ističe Petra Kovačić. 
 
U nastavku donosimo priopćenje s kojim se obratila medijima kao predsjednica Saveza za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak". 

 

 

 

Danas je u Čakovcu je održana Osnivačka skupština Saveza za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav Međimurske županije „Prvi korak“.

Savez je prvo takvo udruženje udruga u Hrvatskoj kojemu je osnovni cilj djelovanja - uključivanje djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove, te odabir, izobrazba, zapošljavanje, supervizija, financiranje i vođenje osobnih pomagača za djecu s teškoćama u razvoju u predškolskom sustavu.

Osnivači Saveza su Udruga za autizam POGLED, Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu-MURID  te Udruga slijepih Međimurske županije.  Na skupštini je usvojen Statut te su izabrani članovi tijela Saveza: za predsjednicu Petra Kovačić,  za dopredsjednicu Snežana Karadža , u Izvršni odbor izabrani su Silvija Pucko, Marija Ciglar i Dalibor Kuhta, a članovi Nadzornog odbora su Eleonora Glavina, Tanja Dragović, Gordan Horvat i Marina Gašparić.

Nakon registracije u Hrvatski registar udruga, Savez će temeljem objavljenog javnog natječaja pristupiti odabiru, edukaciji i zapošljavanju osobnih pomagača u vrtićima za 30-ak djece koja bez osobnog pomagača ne mogu polaziti vrtić. Što ranija stručna intervencija, već u vrtićkoj dobi, nužna je kako bi djeca redovito, uz ili čak bez pomagača mogla pohađati školu i što samostalnije koračati kroz život.

Umjesto da čekamo državu da riješi problem, rješavanju problema moramo pristupiti sami. Roditelji su se do sada sami nosili s tim problemom, no ovim projektom bit će im osigurano sustavno rješenje. 

Za djecu je stručna pomoć u njihovoj predškolskoj dobi njihov prvi korak ka samostalnosti, a u toj pomoći ovaj savez učinio je prvi korak u cijeloj Hrvatskoj. Otuda i ovaj simbolični naziv Saveza.

Financiranje bi se odvijalo po modelu 50 % županija, za što je ista za razdoblje do kraja 2015. godine osigurala 100 tisuća kuna, a 50 % bi sufinacirale općine i gradovi za djecu s njihovog područja.  Ovime je učinjen novi iskorak naše županije u razvoju socijalne politike.

Ovim putem  zahvaljujem Županu Matiji Posavcu što je prepoznao i podržao inicijativu Hrvatskih laburista-Stranke rada i ovaj projekt, a posebno hvala gospođama Silviji Pucko, Snežani Karadža i Eleonori Glavina te gospodinu Daliboru Kuhti na iznimnom doprinosu u izgradnji temelja ovog projekta.

Izražavam nadu i optimizam u uspješan razvoj ove inicjative te u podršku Županije i svih jedinica lokalne samouprave u nadolazećem razdoblju u izgradnji i razvoju ove inicijative u projekt velikih ciljeva .

Izvor: 3150