Kultura i prosvjeta 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

OSNOVCI SVETE MARIJE PROVODE PROJEKT GRAĐANIN

Osnovna škola Sveta Marija prije dvije godine, posredstvom Agencije za odgoj i obrazovanje, uključila se u provedbu projekta Građanin koji je sastavni dio Nacionalnog programa za odgoj i obrazovanje za ljudska prava.
- On se ne provodi konkretnom borbom za ta prava, već posredstvom odabranih akcijskih projekata koje učenici sami definiraju i provode, uočavaju probleme u društvu i nude rješenja - kaže Romina Volar, učiteljica i mentorica u provedbi projekta.
U školi su izabrali tematsko područje o ovisnostima s naslovom Ovisnost i odgoj za životne vrijednosti. Proširili su ga u odnosu na početak provedbe konzultiravši pritom nekoliko izvora. Na satovima vjeronauka to im je bila četvrta Božja zapovijed koja govori o važnosti obitelji i svakog njenog člana. Počeli su anonimnom anketom među učenicima VII. i VIII. razreda i njihovim roditeljima.
- Tema je problem današnjice koji ne mimoilazi ni male sredine poput naše, što su učenici sami uočili te predložili kako njegovom provedbom utjecati na mlade da u ovoj fazi rasta i razvoja ovisnostima kažu - NE. Bila nam je želja pomoći roditeljima u kvalitetnom odgoju svoje djece - ističe Anica Trstenjak, vjeroučiteljica u školi koja je bila koordinatorica projekta.
Ona i njezina kolegica Romina ističu kako su uz pomoć njega željele senzibilizirati širu društvenu zajednicu za stvaranje kvalitetnog ozračja za život mladih. Dio mladih iz njihove škole prije 2 godine tražio je modele i načine kako ovisnostima okrenuti leđa. Vezano uz to, trebalo je organizirati i odslušati različita tematska predavanja stručnjaka različitih profila, zakucati na vrata institucija i ljudi koji dolaze u doticaj s mladima i saznati od njih kako im pomažu, što čine da se ovisnosti svedu na marginu. Bili su kod svoga ravnatelja Damira Bendelje, prof., općinskog načelnika Svete Marije Deana Hunjadija, saslušali su novinara lista Međimurje Vladimira Trstenjaka, razgovarali s međimurskim županom Ivicom Perhočem. Bili su u Varaždinu kod mr. Damira Korena, predstojnika Ureda za pastoral mladih, i vlč. Josipa Kropeka, predstojnika Centra za pastoral obitelji.
U Varaždinu su se susreli s predstavnicima terapijske zajednice bivših ovisnika o drogi Cenacolo. Oni su došli u Svetu Mariju i u utorak, 23. veljače, kada je u školskom holu pred roditeljima učenika VII. i VIII. razreda održana prezentacija projekta.
Projekt su provodili i prezentirali Iva Kedmenec i Barbara Zadravec iz VIII. razreda te Laura Poljak i Luka Mustač. Oni su s tim projektom bili u Koprivničko-križevačkoj županiji na tamošnjem natjecanju u predstavljanju takvih i sličnih projekata. Već su dogovorili da će biti gosti OŠ Kotoriba.
- Uočili smo primaran problem. On je u široj društvenoj zajednici. Nedovoljna komunikacija u obitelji i višak slobodnog vremena stvaraju prostor koji vodi u ovisništvo - istaknuli su učenici.
Predstavljači projekta rekli su kako su svako kucanje, razgovor i posjet bili saznanje više u realizaciji njihova nauma. Iz ankete među učenicima proizašlo je kako oni žele živjeti u poštenoj obitelji u kojoj roditelji vole djecu, u kojoj članovi obitelji imaju vremena jedni za druge, u kojoj se raspravlja o problemima i traže rješenja. Stoga je na temelju roditeljskih i učeničkih anketa proizašao zaključak da nastoje živjeti pozitivne životne vrijednosti, da svakodnevno provode nekoliko trenutaka zajedno te da roditeljii moraju biti aktivno uključeni u život svoje djece.
– Neka naš projekt potakne sve nas i odgovorne u društvu da počnemo razvijati istinske životne vrijednosti. Nije problem u mladima, već u odraslima koji ih odgajaju. Stoga je važno razvijati svijest i odgovornost svakog građanina. Samo zajedno i u dijalogu možemo napraviti nešto novo i ljepše te izgrađivati zdravo društvo - učenička je poruka.
Na kraju je školski ravnatelj Damir Bendelja, prof., predstavnicima Cenacola predao prehrambene artikle koje su za njih donijeli roditelji učenika. Na skupu je bio i psiholog Filip Bermanec koji je govorio na temu vrijednosnog sustava mladih, poručivši kako mladi nemaju samo svoja prava, već i obaveze, pa je pozvao na komunikaciju u obitelji koja je očito mnogima od njih u krizi.
M. Grubić

Izvor: 2862