Kultura i prosvjeta 04.11.2019. 08:09.

Projekti

Osnovna škola Belica: ERASMUS + projekta imamo čak dva!

Mala brojem učenika, ali velika i bogata projektima i aktivnostima, znatiželjnim i zainteresiranim učenicima te kreativnim i angažiranim učiteljima – to je naša Osnovna škola Belica.  Da je tome tako svjedoči i sudjelovanje u čak dva Erasmus+ projekta: prvi pod nazivom Back to nature i drugi Only sky is the limit for open hearts – solidarity for equality.

Naime, sljedeće dvije godine naša će škola biti aktivna u mobilnosti i domaćinstvu u navedenim projektima u koje su još uključene škole iz Rumunjske, Makedonije, Poljske, Italije i Španjolske. Neki zajednički ciljevi obaju projekata su povećanje emocionalne zrelosti i pismenosti te empatije naših učenika, razvijanje i naglašavanje cjeloživotnih vrijednosti i vrijednosti solidarnosti, veća osjetljivost na probleme nejednakosti među ljudima i na socijalnu marginalizaciju, poticanje samopoštovanja kod mladih ljudi jer je to izvor svih drugih vrsta ljubavi i poštovanja prema drugome. U sklopu projekta u školi je u planu osnivanje  Volonterskog kluba. Back to nature bavit će se izradom digitalnog herbarija i brošura o načinima  primjene proizvoda od ljekovitog bilja u domaćinstvu. Izrađivat će se i pripravci od ljekovitog bilja  i knjiga recepata, ali i video isječci o pripravi i primjeni pripravaka od ljekovitog bilja iz kućne radinosti.

U studenom nas čekaju prve mobilnosti i to u Rumunjsku i Španjolsku na koje će putovati desetero učenika i šest učitelja.

Kako bismo svim učenicima, učiteljima i djelatnicima Škole predstavili projekte, ali i zemlje partnere, u petak 18. listopada organizirali smo Erasmus+ Day. Učenici uključeni u projekte približili su nam zemlje partnere na vrlo zanimljiv način pa smo ih mogli doživjeti gotovo svim osjetilima. Bilo je tu svega – od svima poznatih pozdrava dobrodošlice, zanimljivosti iz pojedine zemlje i poneke enigme, tradicionalnih jela i pića do plesa i pjesme.

Izvor: Osnovna škola Belica