Kultura i prosvjeta 13.05.2016. 10:50. Zadnja izmjena: 13.05.2016. 11:06.

Posjet Međimurskoj županiji

Osnovna škola Strahoninec ugostila nastavnike i učenike iz sedam zemalja Europske unije

Osnovna škola Strahoninec ove školske godine krenula je u projekt Erasmus+ pod radnim nazivom "Numeracy@English". U KA2 strateškom partnerstvu sudjeluje sveukupno osam škola diljem Europske unije, a uz školu iz Strahoninca tu su i predstavnici iz Portugala, Latvije, Poljske, Italije, Francuske, Ujedinjenog kraljevstva i Španjolske. Projekt se ostvaruje kroz suradnju svih škola partnera i niz zajedničkih aktivnosti vezanih uz brojeve, učenje engleskog jezika te informacijsko-komunikacijske tehnologije. Na ovaj način, nastavnici imaju priliku putovati u partnerske škole Europe te se stručno usavršavati i svoja iskustva prenositi na učenike i širu lokalnu zajednicu.

Uz njih, priliku za putovanja imaju i učenici koji će tako steći neizmjerno iskustvo, kako na područjima matematike i učenja stranih jezika, tako i na razvijanju interkulturalnosti. S projektom se krenulo u rujnu prošle godine, a do sada su realizirana dva susreta partnera. Na transnacionalnom susretu partnera u Besanconu u Francuskoj održanom u studenom 2015. godine, sudjelovale su učiteljice Sanja Hozmec, Petra Žganec i Tamara Vidović, a drugi je susret održan u Cinfaesu u Portugalu, gdje je otputovalo četvero učiteljica i šest učenika 8. razreda, te su tamo prisustvovali radionicama i aktivnostima učenja i poučavanja na temu financijska edukacija. Trenutno se održava treći susret, a ovog su puta domaćini upravo osnovnoškolci Strahoninca, koji su ugostili 23 nastavnika i 16 učenika iz partnerskih škola. U sklopu Europskog tjedna u kojem se obilježava Dan Europe, za sve njih organiziran je posjet Međimurskoj županiji gdje ih je primio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, dok su kao predstavnice škole u posjet pristigle ravnateljica Jelena Okun i učiteljica razredne nastave i engleskog jezika, ujedno i koordinatorica projekta Tamara Vidović.

U Velikoj vijećnici ravnateljica je učenicima i učiteljima ukratko predstavila Međimurje, dok je pročelnik detaljnije objasnio način funkcioniranja same Županije, lokalne samouprave, ali i predstavio neke od brojnih projekata koji su u tijeku ili su već uspješno završeni. „Puno ulažemo u obrazovanje i upravo je to jedna od najvećih stavki našeg proračuna čime pokazujemo da su nam mladi i njihova budućnost najveći prioritet, pa tako u Međimurju svi osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, a zajedno s kolegama iz srednjih škola svima je osiguran i besplatan prijevoz“, istaknuo je te odgovarao i na broja pitanja znatiželjnih učenika.

Izvor: Mateja Gošćiej