Kultura i prosvjeta 13.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Ostavljeni tek rođeni mačići na ulici! Molimo građane za suosjećanje!

Na sam majčin dan dvije mačje mame ostale su bez svoje djece. Mačići su nemilosrdno oduzeti, zapakirani u kutiju netom nakon što su okoćeni i nonšalantno bačeni na kraju sela, između Poleva i Strahoninca. Pothlađeni, gladni i sami vrištali su za pomoć. Pitamo se koliko je građana prošlo pokraj i okrenulo glavu? Srećom, pronašao se i jedan koji ih je poveo doma i kontaktirao udrugu „Sklonište dobrote“ za pomoć. Sat vremena nakon što su ih volonteri udruge preuzeli na skrb jedan mačić je uginuo, troje su za sad dobro. Pitanje je hoće li preživjeti, a volonteri se bude svaka dva sata i po danu i po noći u borbi za njihove živote. Iskreno se nadamo da te mačje mame neće dobiti mastitits (teška upala sisa) zbog naglog oduzimanja mačića koji neće moći posisati mlijeko. 

 

Tek što su preuzeli prve dudaše iz kutije, udruga je dobila novi poziv – za malene mačiće zavezane u vrećici na smetilištu. Djevojka koja ih je pronašla na molbu volontera vratila se po njih i dovezla ih u udrugu. Podsjećamo da azil za mačke u Hrvatskoj ne postoji. Sve mace na skrbi udruge smještene su u domovima volontera. Pet novih, tek rođenih mačića, maksimalno stari 2-3 dana netko je imao srca uzeti i zavezati u plastićnu vrećicu te ostaviti na smetilištu u Gornjem Kraljevcu. Borba je sad još žešća jer briga oko 3 dudaša je velika, a za 8 njih je još veća! Mačići su bili puni buha, užasno gladni, ali srećom odmah su se prihvatili zamjenskog mlijeka iz bočice i tretirani su blagim preparatima protiv buha.

 

Volonteri doista ne mogu razumjeti ljude koji imaju srca oduzeti ovim malenim bićima život. Prije tjedan dana udruga „Sklonište dobrote“ održala je edukaciju o važnosti kastracije, a odaziv je bio jako slab. Zašto građani ne žele prihvatiti sterilizaciju kao rješenje u sprječavanju neželjenih legla? Zar je prirodnije da im oduzmu mačiće i nanesu toliko patnje? Volonteri mole građane za suosjećanje! Sterilizirajte svoje mačke ako ne želite mačiće. 

 

I tu nije kraj, prije nego je taj dugi dan završio stigao je još jedan poziv o teško bolesnoj mami maci i mačićima ostavljenim blizu Vinice. Srećom, nalaznica je pronašla smještaj, a udruga će pomoći liječenjem po potrebi i udomljavanjem. Ove godine udruga je zbrinula dvije mace pred okot koje su u domovima volontera donijele na svijet svaka po četvero mačića, dva dudaša od 2-3 tjedna starosti i ovih novih devet mačjih beba. Skrbe za 40tak mačaka i prijeko im je potrebna donacija hrane, posebice zamjenskog mlijeka za mačiće, te kvalitetnije junior/kitten hrane za sve te mačiće koji će za mjesec dana krenuti sami jesti. 

Donacije možete uplatiti i na njihov žiro račun: HR0424020061100648383, svrha: DONACIJA. 

Sve novosti o dudašima i ostalim macama na skrbi udruge pratite na njihovoj facebook ili web stranici. 

 

Udruga za zaštitu mačaka „Sklonište dobrote“

 

Izvor: 3133