Kultura i prosvjeta 28.09.2020. 08:52. Zadnja izmjena: 28.09.2020. 08:55.

Muzej Međimurja Čakovec

Otvorena izložba Utvrda u srebrnoj žlici

Nakon višegodišnjih arheoloških iskopavanja i geofizičkih istraživanja, financiranih sredstvima Ministarstva kulture i Međimurske županije, u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 25. rujna, otvorena je izložba pod nazivom Utvrda u srebrnoj žlici. Svrha izložbe je upoznati širu javnosti s dosad postignutim rezultatima arheoloških sustavnih radova, ali i s graditeljskom poviješću i vrijednošću sklopa čakovečkoga Starog grada.

Izložba se sastoji od plakata koji kroz niz tekstova, fotografija, planova i povijesnih prikaza sadržavaju informacije o povijesti gradnje utvrde, tijeku arheoloških istraživanja te valorizaciji i interpretaciji njihovih rezultata. Ukupna istražena površina iznosila je 410 četvornih metara, dok je površina obuhvaćena geofizičkim istraživanjima oko 6000 četvornih metara. Otkriveni su nepokretni nalazi iz razdoblja kasnog srednjeg i novog vijeka. Pokretne pak nalaze u najvećoj su mjeri činili ulomci novovjekovnoga posuđa i pečnjaka među kojima se najviše ističe rijedak primjerak srebrne žlice s urezanim grbom Zrinskih, otkrivene 2015. godine prilikom arheoloških iskopavanja sjevernoga opkopa. Ovaj izuzetan arheološki nalaz iz druge polovice 16. stoljeća, bio je osobno vlasništvo nekog od članova ove poznate plemićke obitelji, a ubraja se među najvrijedniju građu fundusa Muzeja Međimurja Čakovec.

Sve ove složene i zahtjevne radove vodila je i njima koordinirala viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš, koja je na otvorenju izložbe podrobnije obrazložila njihov tijek, rezultate i vrijednost u arheološkom i povijesnom smislu. Izložbu je moguće razgledati do 15. studenog.

Izvor: Muzej Međimurja Čakovec