Kultura i prosvjeta 09.04.2019. 08:19. Zadnja izmjena: 09.04.2019. 08:21.

Srednja škola Čakovec

Otvorena Smotra iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja

U organizaciji III. Osnovne škole i Gospodarske škole, u Srednjoj školi Čakovec održana je 6. međužupanijska/ 8. županijska smotra za osnovne i srednje škole Međimurske i Varaždinske županije iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja – Projekt građanin. „Nastojimo odgajati generacije djece i mladih koji će biti odgovorni za svoje postupke te promišljati o budućnosti. Oni možda jesu mladi, no već sada vide probleme i nastoje djelovati, zato smo posebno ponosni na ovu smotru i odaziv naših učenika“, poručila je u ime škola organizatora i domaćina ravnateljica III. Osnovne škole Čakovec, Nataša Hajdinjak.

Predstavljanje projekta pratilo je deveteročlano Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Aleksandrom Oreški, učiteljicom u VI. Osnovnoj školi Varaždin. Ove su godine učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 21 projektnu temu u lokalnoj zajednici. Na Smotru je prijavljeno 8 projekata u kategoriji razredne nastave i 9 projekata predmetne nastave osnovnih škola, dok su među srednjim školama prijavljena 4 projekta. Od ukupnog broja projekata, čak 17 ih je bilo iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, dok su ostali iz škola Varaždinske županije.

Tradiciju svečanog otvaranja smotre nastavio je župan Matija Posavec. „Građanski odgoj i obrazovanje, iako nije usko vezan uz nastavni program, učenicama i učenicima daje širinu i kreativnost te šansu da se pokažu kao stupovi društva, kao naša budućnost koja vodi računa o zajednici i na mladenački način pokušava riješiti probleme. Transformativni i participativni pristup budućnost je hrvatskog obrazovanja. Drago mi je da Međimurje prednjači i u svijesti promicanja građanskog odgoja, što organizacija ovakve smotre i dokazuje.“

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: zbor Srednje škole Čakovec, solisti Josip Mikulan i Natali Vurušić, učenica Gospodarske škole Čakovec Ema Rošanić, plesačice Srednje škole Čakovec te folklorna skupina III. OŠ Čakovec. Prisutne su kroz program svečanosti vodili učenici triju škola - Martin Podobnik, Stjepan Kirić i Katja Posavec.