Kultura i prosvjeta 23.10.2017. 08:07. Zadnja izmjena: 23.10.2017. 08:12.

Veliki uspjeh

Pjesma Katice Šafar među tri najbolje u državi

Udruga učeničkih domova RH ove je godine po prvi puta pokrenula natječaj za najbolja učenička pjesnička ostvarenja. Polazeći od kreativnosti kao sposobnosti stvaranja novih ideja te naziva natječaja – 'Creatus', cilj je bio potaknuti učenike na vlastiti izraz u formi pjesničkoga teksta. Ponuđena je tema bila 'Do(m)živi poeziju', s ciljem poticanja učenika na osobna razmišljanja o izazovima i preprekama, ali i nepovratnim i neprocjenjivim trenucima i iskustvima koja su obilježila razdoblje njihova školovanja i boravka u drugome gradu.

Među tri najuspješnija rada ocijenjena je pjesma Koraci moji učenice Katice Šafar iz Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec (mentor-odgajatelj Aleksej Milinović, prof.). Učenica je napisala i igrokaz za 11 glumaca pod naslovom Ljubav je lijepa, ali komplicirana koji je uspješno izveden u učeničkome domu za Valentinovo.

U ocjeni voditeljice Odjela za srednje školstvo – više savjetnice za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Mirele Barbaroše-Šikić, prof. između ostalog piše: - 'Koraci moji' tekst je u kojemu se izmjenjuju 'osobni koraci', atmosfera novoga svijeta i osjećaji koje uočene domske slike potiču, polako i tiho šuljajući se poput zvuka olovke kroz ključanicu. S jedne strane snažna i jasna slika sebe u kojoj se u kretanju vremenom izdvajaju konkretne slike okvira u kojem se pjesničko ja našlo, postojalo i iz kojega polako izlazi. (du)

 

KORACI MOJI


 

Ulazim, tiho se probijam kroz

njihove pospane korake, ulazim

u njihov, samo njihov svijet.

 

Gledam, svako lice svoju čarobnu

priču ima, gledam taj čvrsti lanac

tražeći mu kraj, kraja nema.

 

Slušam, tišina se skriva u uskom

hodniku, slušam zvuk olovke koji se

lagano šulja kroz ključanicu, šuljam se i ja.

 

Osjećam, sreća pomiješana s kreativom

krasi te stare zidove, osjećam svaki njihov

zajednički ispunjen trenutak, baš svaki.

 

Izlazim, koraci moji nestaju s tihim

povjetarcem, izlazim iz te kule zajedništva

različitih ljudi, domskog zajedništva.

Katica Šafar, 4. b, GŠČ