Kultura i prosvjeta 10.05.2016. 11:40. Zadnja izmjena: 10.05.2016. 11:41.

Lopatinec

Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu izdao prvi CD

Daleko poznati Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu koji će iduće godine proslaviti 50 godina postojanja izdao je svoj prvi nosač zvuka svečano predstavljen u nedjelju, 24. travnja. U ondašnjoj Župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika u Lopatincu upriličena je promocija prvog CD-a pod nazivom "Denes spevaj sve stvorenje" koji je nastao pod voditeljskom palicom kantora Milovana Horvata.

Predstavljanje CD-a na kojem je snimljeno 11 starih crkvenih napjeva koji su se pjevali u župi Sveti Juraj na Bregu otvorio je svećenik Ivica Puškadija, a potom su nekoliko riječi o samom projektu kazali i jezikoslovka Ines Virč, kantor Milovan Horvat te predsjednica zbora Marta Lončar-Vinković, a brojnim prisutnima se kao počasni gost obratio i preč. Ivan Kozjak

"Pred otprilike četiri godine rodila se ideja da zbor snimi nekoliko skladbi i ostavi trag iza sebe. Na prijedlog župnika Ivice Puškadije orijentirali smo se na stare međimurske napjeve koji se se pjevali na liturgijskim slavljima", rekao je kantor Milovan Horvat.

Nakon godinu i pol uvježbavanja prvi CD Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu ugledao je svjetlo dana, a svi prisutni premijerno su imali prilike čuti tri pjesme s novog nosača zvuka: "Na čast svetom Jurju", "Bože milostivi" i "Denes spevaj sve stvorenje" uz orguljašku pratnju Jelene Horvat. Cijena CD-a u čijem su izdavanju uvelike pomogli donatori (koji su primili prigodne zahvalnice) je 40 kuna.