Kultura i prosvjeta 04.09.2020. 14:19. Zadnja izmjena: 04.09.2020. 14:22.

Policijska uprava međimurska

Počinje nova školska godina - "Poštujte naše znakove“

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija "Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine.

Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada se znatno smanjio.

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 66-ero djece, a ozlijeđeno je 10.172 djece.

Na prometnicama Međimurske županije unatrag deset godina smrtno je stradalo petero djece u dobi do 14 godina (tri pješaka, putnik na traktoru i vozač mopeda). Teže su ozlijeđena 62 djeteta, lakše je ozlijeđeno njih 217, dok 750 djece koja su sudjelovala u prometnim nesrećama, na sreći nisu ozlijeđena.

Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama. Najviše djece na međimurskim prometnicama  smrtno je stradalo u svojstvu pješaka.

Stradavanja djece u prometu

Prije petnaestak godina na području Republike Hrvatske djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije. 

Stoga, ovim putem upućujemo apel roditeljima. Osigurajte da vaša djeca svih uzrasta, a koju prevozite u svojim vozilima, budu vezana sigurnosnim pojasevima, odnosno da ih na bilo koji drugi način zbrinete od mogućeg stradavanja.  

Na području Policijske uprave međimurske u prvih osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama teško su ozlijeđena tri djeteta (jedno - 2019. godine), 12 djece je lakše ozlijeđeno (14 - 2019. godine), dok ih 19 nije zadobilo ozljede (39 - 2019.).

Roditelji su primjer – dobar ili loš – odlučujete vi

Vrlo je važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju. Roditelji, koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu.  Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje.

Razlozi radi kojih su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrani te nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Aktivnosti policije uoči početka školske godine

Zbog svega navedenog, početkom nove školske godine 2020./2021. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području Međimurske županije upisano 1129 djece, a što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

Broj i način provođenja policijskih aktivnosti bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Također, posjete školama bit će realizirane isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima.

Policajci i policajke u školama

Tijekom rujna, policijski službenici održat će kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prilikom čega će se učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijali (reflektirajući prsluci). U provođenje predavanja uključit će se i volonteri Auto kluba Čakovec, koji će učenicima podijeliti promidžbene materijale Hrvatskog auto kluba (bojanke "Sigurno u školu s HAK-om“, reflektirajuće vrećice i dr.). 

Policijski službenici prisustvovat će prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Također, svakog radnog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Isto tako, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola te će se pojačano kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

U školama u kojima su oformljene, obilježene pješačke prijelaze nadzirat će pripadnici školskih prometnih jedinica, a policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Izvor: PUM