Kultura i prosvjeta 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

POTHVAT ČLANICA CARITASA DONJI VIDOVEC

Uređena knjižnica u župnom dvoru

Petnaestak članica mjesnog i župnog Caritasa u Donjem Vidovcu, predvođenih 59–godišnjom Anom Nestić, nedavno je uredilo prostoriju u župnom dvoru u kojoj je bilo pravo bogatstvo starih knjiga. Nakon trotjednog čišćenja, bilježenja i slaganja na police, osvanula je prava knjižnica.
- Naš Caritas uvijek je aktivan. Članice se redovno sastaju i bave se humanitarnim radom.
Tu je i Molitvena zajednica čije se članice redovno sastaju u zajedničkoj molitvi. Oduvijek smo pomagale mještanima, a to i sada činimo na više načina. Skupljamo plastične boce i namaknemo novac koji dalje preusmjeravamo potrebitima.
Odjeću i obuću  koju dobijemo također darujemo, a redovno posjećujemo stare i nemoćne te naše mještane smještene u Domu u Kotoribi.
Uz Caritasovu sobu u župnom dvoru, u kojoj je sada knjižnica, je i prostorija u kojoj sam ja sama prikupila puno starinskih stvari koje svjedoče o životu Donjeg Vidovca u prošlosti.
Knjige su sve zbrda-zdola bile na hrpi i nakon zahtjevnog posla i više smo nego zadovoljne – rekla je Ana Nestić koju dobrovoljni rad u župnom dvoru, uz pomoć ostalih članica, jako ispunjava.
Knjižnica sada, nakon temeljitog prebrojavanja i čišćenja knjiga, broji ukupno 2.286 naslova. Sve su knjige obilježene rednim brojevima, tako da ih se u knjizi popisa vrlo lako može pronaći.
Najstarija knjiga datira čak iz 1593. godine. Uostalom, Župa Donji Vidovec najstarija je župa na donjomeđimurskom području, a mještani su oduvijek bili ponosni što joj pripadaju.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2862