Kultura i prosvjeta 20.05.2019. 08:20. Zadnja izmjena: 20.05.2019. 08:20.

Čakovec

Predavanje Gorana Žižeka: Povijest svijeta u šalici kave

U Europi je dugo smatrana đavoljim napitkom jer su je muslimani koristili kao piće koje ih je držalo budnima tijekom cjelonoćnih molitvi i obreda. U 17. stoljeću žene su pokušavale zabraniti njenu konzumaciju muškarcima jer ih je činila 'neproduktivnima. Raste u bobicama i zapravo je voće, a u svijetu su danas najveći konzumenti ovog napitka – Finci. Riječ je, dakako, o kavi, a ove i brojne druge zanimljivosti o svima omiljenoj šalici kofeina posjetiteljima Gradske kavane Čakovec u ponedjeljak, 6. svibnja pojasnio je Goran Žižek (38) iz Čakovca. Čakovečki majstor konobar specijalist i od ove školske godine stručni učitelj ugostiteljskog posluživanja u Srednjoj školi Prelog bio je prava osoba da održi predavanje u sklopu projekta Muzeja Međimurja Čakovec pod nazivom 'Muzejska kutija', u kojem se trenutno nalazi postav 'Povijest svijeta u šest čaša'.

Vrsni znalac, koji se i dalje predano usavršava na tečajevima za bariste, deset je godina iskustvo stjecao u Italiji, a mišljenja je da osim onih koji kavu spravljaju, educirati treba i konzumente.

- Ispijanje kave je ritual koji kreće već od mljevenja kave. Najbolji su bili uređaji za ručno mljevenje jer nisu mijenjali njezin okus ni kvalitetu. Najbolji okus kava ima kad se samelje prije samog kuhanja, a s Međimurcima se baš ne slažem u količini šećera koju stavljaju u kavu – ne samo jer mijenja njezin okus, nego dodaje i nepotrebne kalorije u šalicu kave, koja sama po sebi ima svega 8 kalorija, pojašnjava Žižek. Zanimljivo predavanje zaokružio je jednostavnim trikom koji će svaki gutljaj kave učiniti posebnim – prije je uvijek dobro popiti čašu vode kako bi se isprala usna šupljina i nepce pripremilo za kušanje kave.