Kultura i prosvjeta 30.10.2019. 08:25. Zadnja izmjena: 30.10.2019. 08:26.

Noć vještica u zgradi Scheier

Predavanje i razgovor o mitologiji, tradiciji i fotografskoj iluziji u četvrtak, 31. listopada

Tko su Mora, vještice, šumske dekle i kako se vraćaju mrtvi? Koja su tradicionalna vjerovanja na našim prostorima i gdje se spajaju mitologije Podravine i Međimurja? Kakve veze s time imaju fotografska iluzija i intrigantne scenografije ciklusa fotografija Ive Lulić?

Odgovore na ova i druga pitanja saznajte prigodno, uoči Noći vještica, u četvrtak, 31. listopada 2019. u 17 sati u zgradi Scheier na javnom razgovoru s umjetnicom Ivom Lulić i kustosicom Muzeja Međimurja Čakovec, Janjom Kovač organiziranom u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier i povodom zatvaranja aktualne izložbe Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine. 

Razgovarat će se o umjetničkom radu Ive Lulić, stvaranju fotografskog projekta te o tematici podravske mitologije nadovezanoj na međimurske mitove, priče i vjerovanja. Zato, nemojte propustiti Noć vještica u Scheierici, jer dan prije Svih svetih ćemo obilježiti zanimljivim pričama iz naših tradicionalnih vjerovanja. Pozvani su svi zainteresirani, maskirani i nemaskirani!

Umjetnica Iva Lulić je autorica ciklusa fotografija Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicionalnih vjerovanja Podravine. Dulji se niz godina bavi oživljavanjem nematerijalne hrvatske baštine kroz fotografiju, a ovom nam izložbom otvara vrata živopisnog svijeta nadnaravnih bića iz narodnih vjerovanja. Ovaj poseban svijet autorica dočarava detaljnom razradom koncepta, igrom svjetla, boje i očišta s naglaskom na fotografskom radu na licu mjesta, bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Njeni autorski projekti uspješno spajaju fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja. 

Kustosica Janja Kovač, zaposlenica je Muzeja Međimurja Čakovca te je u istome voditeljica Etnografskog odjela. Na razgovoru će govoriti o mitologiji tematiziranoj fotografijama Ive Lulić, tradicionalnim vjerovanjima Podravine te kako se ona upotpunjavaju s vjerovanjima i mitovima u Međimurju. Njezini interesi najviše se vežu uz usmenu književnost jugoslavenskog područja, folkloristiku te nematerijalnu baštinu, što je logični slijed nakon završenog studija etnologije i kulturne antropologije te južnoslavenskih jezika i književnosti.

Povod razgovora je zatvaranje aktualne izložbe Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine kojom umjetnica oživljava mitove iz pučke predaje Podravine unutar tipičnih podravskih krajolika i tradicionalne ruralne arhitekture. Autorica je u višemjesečnom radu pokušala obuhvatiti sva godišnja doba, a snimanja je radila diljem Podravine od repaških i bilogorskih šuma, ušća Drave, Podravskih pijesaka do njiva, livada, seoskih dvorišta i starinskih interijera, na više od 50 lokacija. 

  • Ulaz na javni razgovor i na izložbu je besplatan.

Dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier pronađite na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

Javni razgovor o programskom sadržaju zgrade Scheier organizira se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.