Kultura i prosvjeta 15.01.2020. 14:22. Zadnja izmjena: 15.01.2020. 14:22.

Knjižnica i čitaonica

Predavanje o Topoteci Grada Preloga u ponedjeljak, 20. siječnja

Koliko puta ste pokušali saznati nešto o svome mjestu, zavičaju, ljudima po kojima su nazvane ulice u vašem gradu, a niste mogli pronaći ništa? Prvo što ste pomislili bilo je, pa kako je moguće da u današnje doba kad je sve na internetu vi do informacije dolazite ovako teško.

Kako bi se nešto kvalitetno i točno pronašlo na internetu netko to tamo mora i staviti. Zasigurno postoje mnogi privatni arhivi, mnoštvo dokumenata, umjetničkih i književnih djela, fotografija, spomenica, predmeta i zapisa koji bi, objedinjeni i digitalizirani, značili mnogo za proučavanje prošlosti i običaja našeg Grada, udruge ili pojedinca, poručuju iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga.

Pozivaju sve zainteresirane pojedince na uvodno predavanje Međunarodnog centra za arhivska istraživanja koje će se održati u ponedjeljak, 20.1. s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Muzeja.

Cilj predavanja je upoznavanje građana s novim projektom Knjižnice i čitaonice Grada Preloga koji ima za cilj skupljanje, digitalizaciju i objavljivanje materijala u zajedničkoj online zbirci svih građana Grada Preloga. U suradnji sa stanovnicima Preloga, žele očuvati povijest i obiteljska naslijeđa, stvoriti bazu povijesnog identiteta grada i očuvati sjećanja od zaborava. Saznajte što je Topoteka i kako vi i vaše „kućno blago“ možete pridonijeti očuvanju povijesti i narodne baštine svoga kraja. Topoteka Grada Preloga biti će dio europske obitelji topoteka u sklopu platforme Europeana u kojoj se može slobodno pretraživati 2 milijuna digitalnih objekata različitih digitalnih knjižnica.