Kultura i prosvjeta 07.03.2019. 08:30. Zadnja izmjena: 07.03.2019. 08:31.

Centar izvrsnosti iz informatike

Predavanje prof.dr.sc. Ivice Puljaka „Budućnost svemira i ljudskog roda“

U okviru projekta Centar izvrsnosti iz informatike, koji podupire Međimurska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Udruga Mladi Informatičari iz Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) organizirali su predavanje prof.dr.sc. Ivice Puljaka „Budućnost svemira i ljudskog roda“ za koje je dvorana Tehnološko Inovacijskog Centra (TIC) u Čakovcu bila premala.

„Predavanjem se želi ukazati na važnost ulaganja u obrazovanje djece i mladih u STEM područje, a ujedno i popularizirati nas u razvoju djece na polju računalnog, tj. algoritamskog razmišljanja. Svijet je ušao u 4. Industrijsku revoluciju te smo odgovorni da našoj djeci pružimo najkvalitetnija znanja kako bismo bili konkurentni u poslovima 21. stoljeća, a oni su vezani uz nove tehnologije, umjetnu inteligenciju i upravo zato smo organizirali ovo predavanje“, rekao je Dejan Drabić, predsjednik MIS-a.

Predavanje koje je izazvalo najviše pozornosti u proteklo vrijeme, potvrđuje da Međimurska županija najviše ulaže u obrazovanje. „Hvala gospodinu Drabiću na organizaciji ovakvog predavanja, ovo je veliki dan za Međimursku županiju jer imati čovjeka koji predstavlja onu bolju, znanstvenu Hrvatsku koja teži 21. stoljeću je velika čast, a prepuna dvorana TIC-a upravo to i dokazuje. Prema dosadašnjim mjerilima, Međimurska županija najviše ulaže u obrazovanje, što se vidi u količini sredstava koje se daje iz proračuna u odnosu na druge županije u Hrvatskoj. Obnavljamo osnovne, srednje škole, imamo Centar izvrsnosti iz informatike, radimo na Metalskoj jezgri – prvi znanstveno istraživački centar, gradimo Centar održivog razvoja, naša Tehnička škola pretvara se u regionalni Centar kompetentnosti i mnogim drugima projektima trudimo se da našim mladim ljudima pružimo ono najbolje, a današnje predavanje je upravo uvod za sve buduće projekte i predavanja kojima težimo i kojih će biti sve više.“, naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

Zaključak prof.dr.sc. Ivice Puljaka nakon više od 120 minuta predavanja jest „Budućnost je ovdje, ali nemojmo samo sudjelovati već je stvarajmo, kritički razmišljajmo jer ono što nije u tehnologiji bilo normalno prije 10-ak godina, danas nam je normalno. Umjetna inteligencija biti će najveći izazov našeg vremena, ona će stvoriti više radnih mjesta, stvorit će javnu inteligenciju, a temelji dobrog svijeta zasnovani su na znanju i inteligenciji. Svijet postaje sve brži i brži, a na nama je da ga pratimo i svojim znanjem pridonesemo ljudskom razvoju u budućnosti.“