Kultura i prosvjeta 21.02.2017. 10:50. Zadnja izmjena: 21.02.2017. 10:59.

Izdavačka kuća V.B.Z.

Predstavljanje knjige "4 brave" i druženje s autoricom Željkom Horvat Čeč

Izdavačka kuća V.B.Z. sve poziva na predstavljanje knjige Željke Horvat Čeč 4 brave. Promocija će se odražti u petak, 24. veljače u 19 sati u Gradskoj kavani Čakovec (Ulica Matice hrvatske 2).

O knjizi će, uz autoricu, govoriti Kruno Lokotar (urednik) i Kristian Novak (književnik).

Idućeg dana, u subotu, 25 veljače u 12 sati održat će se i druženje s autoricom u V.B.Z. knjižari (Ulica Kralja Tomislava 3, Čakovec).

O KNJIZI

  • 4 brave (Crtice sa sela, bez svinje)

Naslov knjige 4 brave vrlo precizno naznačuje o čemu se u knjizi radi. Iza 4 brave mora da je dobro zaključana neka trauma. Broj 4 iz naslova sugerira da se radi o najtežoj vrsti traume, jer je iz djetinjstva, iz doba kada se brojevi još pišu znamenkama.

4 brave donose priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna…, o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju 1991 – 96. Njezina „krivnja“ je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista, baš kao i dobar dio Hrvata prije toga doba presvlačenja uvjerenja i nove gorljivosti.

Knjiga sadrži i nešto dirljivog i prijetećeg dokumentarnog materijala, školskih sastavaka, izrezaka iz novina, „pisama smrti“, koji pokazuje stanje ugroženosti i praksu ugrožavanja. Ova knjiga je zapravo nešto kao Velika bilježnica Agote Kristof. S tim što je 4 brave napisala Željka Horvat Čeč, ime koje više nećete zaboraviti.