Kultura i prosvjeta 17.03.2017. 09:54. Zadnja izmjena: 17.03.2017. 09:55.

Gradska kavana

Predstavljanje knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače u petak, 25. ožujka

Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače /Vatra, guzice i zmije nisu za igranje trenutno je u Sloveniji jedna od najtraženijih knjiga. Bila je rasprodana u više od 10.000 primjeraka, a po najnovijim je podacima već treću uzastopnu godinu najtraženija knjiga za odrasle u slovenskim knjižnicama. Knjigu je napisala Milena Miklavčič koja je 2012. godine dobila nagradu za priču Plašč (nagrada Literarnoga društva reciklaža) te pjesmu Mesena večerja (Literarni natječaj DPM Beltinci). 2015. godine dobila je nagradu publike na finalnoj večer naklade Pivec iz Maribora za pjesmu Kdor bo tukaj umrl zadnji. 

  • Prema najnovijim istraživanjima priče, koje pripovijeda više od 1600 sugovornika rođenih u prvoj polovici 20. stoljeća, imaju terapeutski učinak. Daju nam odgovore na mnogobrojna pitanja, između ostaloga i zašto nam obrasci koje smo nesvjesno naslijedili od svojih predaka još i danas zagorčavaju život. Knjiga je – tako barem izgleda – u slovenskome te ujedno i europskome prostoru prvi i jedini (laično pisani) dokument koji govori o tome, kakav je bio intimni život naših predaka u 20 stoljeću. Morali bi je imati kod kuće, o njoj razgovarati, pomoću nje prenositi uspomene i iskustva na mlađe generacije.

Književna večer na kojoj će autorica predstaviti svoju knjigu održat će se u petak, 24. ožujka u 19 sati u Gradskoj kavani, Čakovec.