Kultura i prosvjeta 08.08.2016. 13:50.

750 godina Novih Dvora i Hlapičine

Predstavljanje monografije Hlapičine autorice Blaženke Filipan - Žignić održano 22. srpnja

Ova je monografija jako važna za budućnost. Zahvaljujući njoj djeci će ostati uspomena o njihovim precima, zaključio je Stjepan Hranjec, profesor emeritus te ujedno i recenzent monografije 750 godina Novih Dvora i Hlapičine autorice Blaženke Filipan - Žignić, uoči njenog predstavljanja upriličenog u tamošnjoj crkvi u petak, 22. srpnja.

Povodom obilježavanja proštenja sv. Ane i 750 godina Ivanovaca svjetlo dana ugledala je knjiga koja je svojevrsna osobna iskaznica naselja s podacima o povijesti Hlapičine, njezinim mještanima, običajima, govoru, društvenom, sportskom i duhovnom životu, a o bogatoj povijesti naselja svjedoče i fotografska građa te rječnik riječi karakterističnih za Hlapičinu.

Autorica Blaženka Filipan - Žignić

Od početne ideje do same realizacije protekle su gotovo dvije godine, a autorica B. Filipan - Žignić, znanstvena savjetnica i profesorica na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu čiji su roditelji iz Hlapičine zahvalila je svim sumještanima na nesebičnoj pomoći prilikom prikupljanja građe.

Zahvaljujući njima, mukotrpnom radu i ljubavi prema svom zavičaju uspjela je u naumu da srce i dušu Hlapičine pretoči u jednu knjigu koja će ostati u nasljeđe mlađim generacijama i onima koje tek dolaze.