Kultura i prosvjeta 29.03.2016. 14:19. Zadnja izmjena: 29.03.2016. 14:34.

Učiteljski fakultet - odsjek u Čakovcu

Predstavljanje zbornika pod nazivom "Jezik, kultura, književnost u suvremenom svijetu"

Na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, 17. ožujka, odnosno na dan kada je u Telegramu davne 1967. godine objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, predstavljen je zbornik radova pod nazivom "Jezik, kultura, književnost u suvremenom svijetu".

Radovi koje zbornik obuhvaća nastali su kao rezultat dugogodišnjih istraživanja te pomnoga proučavanja i dosega hrvatske i svjetske literature. Širok je raspon 60-ak tekstova: neki govore o književnosti i jezikoslovnim analizama dok neki prate primjenu jezika u školskim klupama. Namijenjen je znanstvenoj zajednici, studentima učiteljskih i filoloških fakulteta te učiteljima i profesorima.

Naslovnicu Zbornika uredila je Kristina Horvat Blažinović

"Zbornik govori da se zaista provodi mnogo istraživanja jezika. Proučava se dvojezičnost, višejezičnost. Jezik se proučava kao materinski, kao strani, kao nasljedni jezik i ta bi istraživanja valjalo iskoristiti u školstvu.", smatra prodekanica čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta i jedna od urednica knjige, doc. dr. sc.Tamara Turza Bogdan.

Važnost jezika, kulture i književnosti kao bitnih odrednica nacionalnih identiteta prepoznaju i studenti učiteljskog i odgojiteljskog smjera koji za diplomske radove često odabiru jezikoslovne teme vezane za bilježenje govora vlastitog kraja i metodički pristup kajkavskom narječju.

Tiskanje Zbornika, koji sadrži i radove na engleskom, njemačkom, makedonskom i ukrajinskom jeziku, financijski je pomoglo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.