Kultura i prosvjeta 30.11.2020. 19:59. Zadnja izmjena: 30.11.2020. 20:08.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu

Predstavljen „Hrvatski kajkavski kolendar” za 2021. godinu

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu predstavio je u srijedu, 25. studenog „Hrvatski kajkavski kolendar” za 2021. godine, nedavno izašao iz tiska. Predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, prof., u svom je pozdravnom obraćanju okupljenim članovima uređivačkog odbora edicije rekao da je „Kolendar” jedno od rijetkih glasila u Hrvatskoj čije se izlaženje proteže kroz tri stoljeća, od 70.-tih godina 19. stoljeća do danas, uz značajne prekide, doduše, ali je ovo izdanje već 29. u nizu. I njegova naklada od 2 tisuće primjeraka posve je izuzetna u Hrvatskoj za publikaciju ovog tipa, istaknuo je Pranjić. Sam „Kalendar” predstavila je njegova urednica Anita Novak, prof. hrvatskog jezika i filozofije. U ovogodišnjoj ediciji zastupljeno je 95 autora sa 127 naslova, što je na razini prijašnjih godina, autori suradnici nisu se dali pokolebati pandemijom koronavirusa, rekla je.

Dvije su glavne teme, jedna je Petar Zrinski, uz nadolazeće obljetnice 400 godina od njegovog rođenja i 350 godina od tragične smrti pogubljenjem u Bečkom Novigradu, uz Franu Krstu Frankopana. Priloge o njemu, odnosno o razdoblju hrvatske povijesti koje je obilježila obitelj Zrinski napisali su akademik Dragutin Feletar i Silvije Petriš dok je prikaz zapljene i pljačke imanja Zrinskih nakon sloma urote Zrinsko-Frankopanske prof. Vladimira Kapuna priredio Đuro Bel.

Druga glavna tema je 85. obljetnica Ogranka matice hrvatske u Čakovcu, koju će se također obilježiti iduće godine – priloge vezane uz nju pripremio je Tomo Blažeka, tajnik Ogranka. Tu je i mnoštvo standardnih priloga, od prikaza kulturnih događanja, osvrta na značajne obljetnice, sjećanja na preminule kulturne djelatnike do literarnih radova.

Pozdravljajući prisutne međimurski župan Matija Posavec je rekao da je izlazak ovogodišnjeg „Kolendara” osobito značajan za našu kulturu s obzirom da nenormalne okolnosti čine zapis koji će ostati u nasljeđe najvrednijim što se u ovom trenutku može dobiti. Zahvalio je svima koji su tome dali doprinos.