Kultura i prosvjeta 20.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Predstavljena četiri autora

Usprkos recesiji, Grad Čakovec ne odustaje od izdavanja knjiga u svojoj Biblioteci Insula. Čak štoviše, ove je godine financirano izdavanje čak četiriju djela. Napisali su ih Petar Despinić (Gramatičar u voćnjaku - poezija), Božidar Glavina (Mi smo vam obični ljudi - pet jednočinki), Emilija Kovač (Amazonke, vile i satirice - znanstvena studija) i Ivan Pranjić (Iskrenost daruje pismenost - eseji i kritike). Urednik Biblioteke Miroslav Gakić na predstavljanju knjiga najavio je i predstavio autore i njihova djela te rekao:
- Ove smo godine imali dosad najjaču konkurenciju autora i nije bilo lako odabrati one čije će se knjige objaviti jer zasigurno je uz odabrane naslove bilo još onih koje to zavređuju. Na kraju je procijenjeno da su knjige četiriju odabranih autora ono najbolje što su međimurski pisci napisali 2011. godine. U desetom kolu Insule poeziju predstavlja, brani i zastupa Petar Despinić. O kvaliteti djela dovoljno je reći da mu je predgovor pisao Nikica Petrak. Božidar Glavina iskustvo stečeno na brojnim poslovima na kojima je radio pretočio je u igrokaze, drame i komedije, što je prepoznao i nagradio i Hrvatski sabor kulture i drugi žiriji, a ne samo naš. U knjizi je tiskano pet Glavininih jednočinki i tko se želi nasmijati, ima priliku uz ovu knjigu - rekao je urednik Insule.
Predstavljajući druge dvije knjige, Gakić je istaknuo da Emilija Kovač, unutar Biblioteke Grada Čakovca, pripada elitnoj skupini spisatelja koja je pisala mnogo i raznovrsno.
- Nakon poezije i proze, sada joj izlazi i znanstvena studija, originalan doktorski rad. Mentorica joj je bila književnica i znanstvenica Julijana Matanović. Ženski diskurs 90-ih godina XX. stoljeća u hrvatskoj kniževnosti: načini upisivanja ideologije, dobio je naziv Amazonke, vile i satirice te je dopunjen i prerađen. Emilijina knjiga nije za svakoga. Ne podcjenjujući nikoga, znanje, vrijeme, stručnost i trud koji je autorica dala pišući disertaciju su kolosalni. No, baš zbog toga traže i određeno predznanje čitatelja, desetak pročitanih knjiga hrvatskih spisateljica iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Knjiga Ivana Pranjića sadrži 17 eseja i kritika o poeziji, prozi, glazbi, Krleži, Dizdaru, Međimurju. Iza nje su sati i sati rada, čitanja i pisanja, za koje se, a to vrijedi za većinu pisaca, treba jako izboriti - ne zakinuti obitelj, ne zanemariti posao, napraviti mjesto i stvoriti vrijeme za pisanje. Ne kao terapeutsko sredstvo, nego kao medij kojim ćemo nešto reći. Tako dugo dok ima nekog tko će mariti, predstavio je autore urednik Biblioteke te ujedno zahvalio svima koji su pomogli izlazak knjiga - od autora, komisije u kojoj su bili Petrana Sabolek, Mira Kermek, Josip Mihalković i Zoran Mašović, preko gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona i zaposlenih u Odjelu za društvene djelatnosti Slobodana Veinovića i Ljubomira Borovića do predstavnika tiskare Letis Zlatka Lečeka i Borisa Topolnjaka te Borisa Lisjaka (autora naslovnica knjiga). Nakon toga su svoja djela ukratko predstavili i sami autori.
R. Topličanec

Izvor: 2969