Kultura i prosvjeta 29.04.2019. 09:34. Zadnja izmjena: 29.04.2019. 09:34.

Čakovec

Predstavljena knjiga Josipa Črepa Međimurci u svjetskim ratovima

U okviru proslave Dana Međimurske županije, u dvorani Doma sindikata u petak, 26. travnja predstavljena je knjiga “Međimurci u svjetskim ratovima” autora Josipa Črepa. O djelu i autoru koji je početkom ove godine preminuo u 97. godini života, govorili su kći Slavica Vadlja, kolekcionar i prijatelj Daniel Ciglarić, akademik Dragutin Feletar te prof. Ivan Pranjić u ime nakladnika, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Građu za knjigu o Međimurcima u svjetskim ratovima Josip Črep (1922. – 2019.) prikupljao je tijekom cijelog svog životnog vijeka. Osobno iskustvo sudionika Drugog svjetskog rata pokrenulo je njegovu potrebu za rasvjetljavanjem okolnosti u kojima su se našli, a i sam je autor nakon mobilizacije dvije godine proveo kao konjanik u mađarskim vojnim postrojbama. Sveukupno, u knjizi će se naći autentične fotografije preko 700 sudionika Prvoga svjetskog rata iz Međimurja.

„Vrlo često povjesničari amateri, ljudi koji nisu školovani i koji se nisu time bavili profesionalno, znaju prikupiti doista vrijednu građu jer dokumente, priče i usmenu predaju crpe iz naroda. Ako to znaju uobličiti u knjigu nastaje vrlo vrijedno djelo. Ovo je takav slučaj“, kazao je akademik Dragutin Feletar.

U recenziji rukopisa Josipa Črepa koju je akademik Dragutin Feletar napisao još 1999. stoji: „Rukopis Josipa Črepa iz Čakovca, pod naslovom “Međimurci u svjetskim ratovima” predstavlja respektabilni izvorni materijal. Taj rukopis je i u kvantitativnom smislu impresivan: ukupno 1276 stranica, 941 fotografija, 117 slika, 4 diplome, 26 ratnih dopisnica, 30 dokumenata i 5 zemljopisnih karata.”

Prof. Ivan Pranjić navodi kako je 1500 opisanih ljudskih sudbina u najtežim trenucima naše povijesti najvrjedniji rezultat ove knjige. „Jedna je to od najvažnijih knjiga koju smo u posljednjem desetljeću tiskali na našem prostoru. Riječ je o svjedočenju čovjeka koji je prošao kroz kataklizmu Drugoga svjetskog rata, ali je cijeli život strpljivo skupljao građu i o Prvom svjetskom ratu. Govori o ljudima koji su bili na strani vojski koje su poražene, a to je ono što knjizi daje poseban pečat. Knjiga sadrži više od tisuću fotografija i 1500 biografija sudionika ratova,“ zaključio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu te dodao kako najveći žal ostaje u tome što je u samoj završnici, dva mjeseca prije promocije svog najvećeg djela, Josip Črep preminuo.

Knjiga je treće izdanje Biblioteke Murodravana, a objavljena je povodom stote obljetnice konačnog pripojenja Međimurja matici zemlji Hrvatskoj.

Promociju je svojim nastupima uveličao „Poetikon“ - školski sastav Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.