Kultura i prosvjeta 03.11.2016. 07:53. Zadnja izmjena: 28.11.2016. 12:08.

U okviru 40 godina KK Globus

Predstavljena knjiga Vlade Bošnjaka Put do zvijezda

Povijest i uspjesi karatea u Međimurskoj županiji, ali i u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, pretočeni su u knjigu predstavljenu u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec. Vlado Bošnjak, autor djela, osoba koja je cijeli svoj život posvetila karateu, treningu, mentorstvu mladima, te ulozi izbornika, priredio je „Put do zvijezda, o 40 godišnjoj povijesti Karate kluba Globus Čakovec“. S ponosom je 300 primjeraka svoje knjige, uz ravnateljicu knjižnice Ljiljanu Križan, te moderatora Slobodana Veinovića, predstavio sportašima, članovima kluba, prijateljima, ali i onima koji su bili jedni od glavnih aktera punih četiri desetljeća karate povijesti Međimurja. „U ovoj se knjizi vidi sam početak karatea, ali i njegovi najveći rezultati. Možemo reći kako je ovo jedna obiteljska knjiga, stvarana na poticaj snahe Marije, te uz pomoć sinova Nebojše i Roberta te supruge Nevenke. Drago mi je da su me potakli, jer svjestan sam da usmenom predajom podaci nestaju, ovako ostaju“, objasnio je Bošnjak koji je proteklih osam godina izbornik slovenske karate reprezentacije s kojom je uzeo devet europskih medalja, a 2010. i 5. mjesto u svijetu.

Naziv knjige opisuje put jednog malog kluba koji je svojom upornošću došao do velikih rezultata. Naime čakovečki karate klub u svojim je redovima imao čak sedam puta sportaša, sportašicu, te mušku i žensku ekipu godine u Međimurskoj županiji, a kao najveći uspjeh ističu onaj Petre Naranđa, svjetske prvakinje 2003. godine iz Francuske, koja je svojim dolaskom i uveličala promociju. Da će knjiga puno predstavljati sportskoj kulturi Međimurja, ujedno zato jer je i iz područja karatea prva, potvrdila je i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, naglasivši pritom kako je autor dobitnik najviše nagrade koju dodjeljuje Međimurska županija, nagrade Zrinski, što nikako nije slučajno, ali ujedno i dobitnik mnogih drugih nagrada koje dodjeljuju sportaši, što je najveće priznanje pojedincu. Mnogi karatisti koji su prošli kroz sportski kolektiv kluba danas su uspješni poslovni ljudi.

Svakako jedan od najuspješnijih je i Kristian Novak, predavač na Sveučilištu u Rijeci i autor tri romana, koji je ujedno napisao i predgovor za ovu knjigu. „Sportovi izgrađuju atlete, a borilački sportovi izgrađuju ljude“, samo je jedna od rečenica kojom je Novak opisao vrijednost karate kao sporta i važnost svih koji se njime bave. Valja napomenuti da nakon što je karate ušao u olimpijsku obitelj, upravo je turnir kluba koji slavi 40 godina, „Međimurje Open“ održan u rujnu, imao čast biti prvo službeno natjecanje u Hrvatskoj s karateom kao olimpijskim sportom.