Kultura i prosvjeta 09.12.2019. 21:05. Zadnja izmjena: 09.12.2019. 21:07.

Kotoriba

Predstavljeno vrijedno književno djelo Mudroljije z kotoripskog zdenca

“Mudroljije z kotoripskoga zdneca“ naziv je knjige koja nastala kao rezultat dugog i mukotrpnog rada dviju Kotoripčanki, Ane Anice Jauk i Ksenije Virgej. Kotoriba je dobila još jedan pisani trag kao obol bogatstvu govora Kotoribe, koji je prije dvije godine uvršten u zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Hrvatske.

U ispunjenom Domu kulture u Kotoribi, knjigu je predstavio njen urednik i jezični savjetnik prof.dr.sc. Đuro Blažeka, istaknuvši da je knjiga blago Kotoribe koje skriva njene jezične tajne i sjećanje na pretke. Promocija je bila protkana kulturnim programom temeljenom na fragmentima iz knjige i pjesmama karakterističnima za kotoripski kraj u izvedbi članova KUD-a Kotoriba i polaznika Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba.

Autorice su o knjizi govorile svaka sa svoje pozicije, no zajednička im je poruka kako su knjigu posvetile svim Kotoripčanima, u zemlji i daleko od nje, kako bi se sačuvala kotoripska materinja riječ. „Raduje me što na ovom malom međimurskom prostoru ima toliko kulturnog bogatstva.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je izrazio radost i ponos što Kotoriba, poput drugih međimurskih sredina, ne dozvoljava da se zaborave vrijednosti prošlih vremena, a pogotovo kad je u pitanju kultura i ostavština naših predaka.

Promociji knjige nazočili su i načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec sa zamjenikom Robertom Ujlakijem, župnik Ivan Kljunić, dugogodišnji predsjednik KUD-a Kotoriba Vinko Horvat te brojni gosti i zaljubljenici u međimursku baštinu.