Kultura i prosvjeta 13.04.2018. 10:55. Zadnja izmjena: 13.04.2018. 10:57.

20. izdanje

Preloški Pikač dokaz demokracije kakvu će Čakovec teško dostići

Rijetki su mediji koji danas objavljuju bez cenzure i političkih pritisaka, no još jedinom preostalom satiričkom listu u Hrvatskoj, preloškome Pikaču, to je uspjelo i u jubilarnom 20. broju. Oštrica je i ovaj put usmjerena najviše prema gradskim vlastodršcima i političarima, pa se u novom broju može pročitati kako će se novi vrtić graditi nakon što su djeca razmještena na 16 lokacija u gradu, da se muzej Croata insulanus zbog velikog broja samozvanih umjetnika bio prisiljen preseliti u tvornicu u sjevernoj gospodarskoj zoni, a da će legendarnog Joca, kojem nije pronađen dostojan zamjenik, vjerojatno morati 'klonirati'.

- Pikač je jedinstven upravo po tome što nas financira lokalna vlast koja je najčešće na tapeti, i to je dokaz jednog visokog stupnja demokracije, kakav će druge sredine – primjerice Čakovec, teško dostići, istaknuo je na promociji održanoj u utorak, 3. travnja, urednik Ivica Beti.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek zdušno se nasmijao naslovnici koju krasi i ove godine, pa potvrdio da o cenzuri u Pikaču nema ni govora. - Bez obzira bio ja na prvoj, drugoj ili zadnjoj stranici, najvažnije je da našim građanima nosi osmijeh na lice, istaknuo je na promociji. Iako je svjetlo dana Pikač ugledao još 1939. godine, zbog raznih političkih i društvenih okolnosti izlazi sporadično, a ritam se ustaljuje prije desetak godina kad uredništvo preuzima I. Beti te grafički urednici Stjepan Naranđa i Maja Kralj, koji potpisuju i novi broj.

Iako iz godine u godinu bilježe sve manji broj autora, između ostalog i zbog toga što se ne isplaćuju honorari, i dalje ih uspijevaju okupiti tridesetak. Karikaturiste predvodi Damir Novak, uz čiju pomoć u Pikač radovi stižu i iz drugih krajeva Hrvatske, ali i iz Ukrajine, Rusije, Turske, Irana i drugih zemalja.

Na promociji je izložen i dio radova iz zbirke rođenog Preložanina Ivana Haramije Hansa, a prikazan je i dio jednog od njegovih posljednjih intervjua u kojem se prisjeća svog rada na Pikaču. Za glazbu se na predstavljanju pobrinuo Neven Kolarić izvedbama na cimbalu, a isječak iz nove predstave izveli su članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića.