Kultura i prosvjeta 15.05.2017. 21:47. Zadnja izmjena: 15.05.2017. 21:49.

Samostalna izložba

Preložanka Lea Krušelj pokazala neobičnu ljepotu u nitima plastike

Svijet koji je okružuje, s kojim živi i kojeg istražuje - tako je mlada preloška umjetnica Lea Krušelj (24) opisala radove koje je izložila na prvoj samostalnoj izložbi otvorenoj 18. travnja u Muzeju Croata insulanus grada Preloga. Prve se pamte, u Leinu slučaju dvostruko - izložba pod nazivom "Nit" prva je samostalna, ujedno i prva u rodnome gradu.

U Prelogu je 24-godišnjakinja odrasla, pohađala srednju školu, tu danas živi i stvara. Dom je samo na nekoliko godina zamijenila Zagrebom, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti stekla zvanje magistrice edukacije likovne kulture. Svoj umjetnički etos danas prenosi učenicima Osnovne škole Orehovica, a u Prelogu povremeno vodi likovne radionice. Svojim je ilustracijama obogatila i nedavno izdanu knjigu "Lončeki - dječje igre između dva svjetska rata" autorice Marije Vuk.

Svestrana umjetnica izložbom "Nit" obuhvatila je radove nastale tijekom studija - slike, grafike i skulpture, od kojih pažnju najviše privlače reljefni prikazi ispredeni od niti plastike, nadahnuti međimurskom tradicijom pletenja, te središnje konceptualno djelo pod nazivom "Proces". - Deset polietilenskih ploča sastavila sam u kompoziciju domino igre, i to je spoj obrtničkih i umjetničkih iskustava - ploče su odraz osobe pod utjecajem medija i tuđih mišljenja, a stvarala sam ih na posebnom stroju za taljenje plastike u očevu obrtu, pojasnila je umjetnica.

Uz tatinu pomoć dva se mjeseca poigravala materijalima i formom, dajući plastici umjetničku vrijednost, tim veću što su korišteni reciklirani proizvodi - kućišta računala, vodovodne cijevi, dijelovi automobila... Plastika na taj način, kaže Lea, dobiva čudnu, ali istinsku ljepotu, a sam naziv djela "Proces", dodaje, najbolje dočarava njezino stvaralaštvo u kojem sažima prethodno naučene vještine, spoznaje i iskustva. Izložbu u Prelogu otvorila je kustosica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak, autorskom glazbom popratio ju je mladi gitarist Kristian Čurila, a Lea je u Muzeju održala i nekoliko likovnih radionica nadahnutih njezinim ciklusom slika s motivima životinja.